FESTES D’HIVERN
Societat 20/01/2019

El piròman de Palma dona el sus al Sant Sebastià popular

Kiko Veneno, Mishima i Niños Mutantes foren alguns dels plats forts de la multitudinària revetla

Maria Llull
3 min
El piròman de Palma dona el sus al Sant Sebastià popular

Palma“Ho vull cremar tot!”, cridà ahir migdia un home disfressat del piròman de Palma -el que ha cremat centenars de contenidors- des del balcó de l’antic bar Can Vinagre per donar el sus a Sant Sebastià amb el tradicional txupitasso, el glop d’anís El Mono que serveix per marcar l’inici de la celebració. El piròman tirà benzina damunt els presents i només es va tranquil·litzar una mica quan va donar el sus a la festa llançant un coet, emulant el txupinazo.

Les vint confraries que enguany varen participar en la festa ompliren el carrer dels Oms amb més de 2.000 persones i deixaren ben palès que la celebració alternativa, cada any amb litúrgies i símbols nous, ja és una tradició consolidada.

Les confraries partiren a dinar i a les 17 hores es trobaren formalment -per primera vegada des que es du a terme la celebració alternativa a la institucional- a la plaça Llorenç Bisbal, just davant el bar Rita, un altre local clàssic de Ciutat. Des d’aquest punt de Palma va sortir una cercavila fins al bar Flexas.

Al capvespre començà la celebració clàssica i, per molts, monòtona, de torrades i concerts. El temps hi acompanyà perquè la revetla fos multitudinària. Els polítics no faltaren a la cita amb el patró. A la paradeta de Ciutadans, Pep Lluís Bauzá (portaveu a Cort) i Xavier Pericay (portaveu al Parlament) compartien temps i espai amb els militants de la formació taronja. “Parlareu bé de nosaltres avui?”, demanà Bauzá abans de fer-se una foto amb el seu company de partit. Just al costat estava la paradeta de MÉS. El regidor de Cort, Aligi Molina; el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal; el també regidor Llorenç Carrió; la gerent d’IB-Dona, Rosa Cursach, i la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, varen ser alguns dels rostres coneguts que es pogueren veure per allà.

D’altra banda, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, es topà amb la paradeta de la Plataforma Antiautopista al carrer Colom. Precisament allà hi havia molta animació gràcies a un músic de carrer que, malgrat no figurar a la programació municipal, obtingué un gran èxit entre els presents.

L’encara batle d’Alaró i segon a la llista de MÉS a Cort, Guillem Balboa, deixà per unes hores el seu poble per gaudir de la festa. De fet, Balboa ja havia passat pel t xupitasso del Sant Sebastià alternatiu.

Just davant la seu del PSIB, uns dimonis i una batucada animaren encara més l’ambient. “Els dimonis són els de Vox”, deia algú entre glop i glop de vi. El regidor d’Urbanisme, José Hila; el conseller de Treball, Iago Negueruela; la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, i els diputats Vicenç Thomàs i Andreu Alcover es relaxaren i s’oblidaren una estona dels pressupostos i del REB.

La festa del PP, ben a la vora del Parlament, va estar molt animada. ‘PrePParats’, es podia llegir en un petit escenari des d’on els altaveus feien sonar el grans èxits d’El canto del loco a tot volum. Justament davant aquesta ocurrent paraula es va voler fotografiar Biel Company amb Mateu Isern i Margalida Duran. Això sí, la seva cara no podia enganar ningú: el volum era insuportable.

Però els ciutadans gaudiren dels foguerons i dels concerts sense preocupar-se gaire pels polítics, enfeinats a treure rendiment a les hores de carrer. A la plaça Major, les formacions Calabruix i Galivança feren ballar un públic mort de ganes de fer-ho. A Cort, els One Pac & Fellows obriren el programa de la nit amb ganes i molt contents de ser-hi. Júlia Colom Quartet, Mase Jara Quintet i Nayla Y. & The Funkers completaren el cartell.

Kiko Veneno començà la seva actuació a la plaça de la Reina a partir de les 21.45 hores. El seu va ser un dels concerts que va generar més expectació. El públic aplaudí de valent cada cançó de Veneno i agraí tornar a escoltar els seus grans èxits. Persones de totes les edats, estils i condicions demostraren el tòpic que els clàssics ho són precisament perquè troben la fórmula per agradar a tothom.

Una vegada se n’anà de la paradeta de MÉS, el conseller Vicenç Vidal va ser vist a la plaça de Joan Carles I, que va oferir una opció musical molt més alternativa que altres indrets de Ciutat. Els Go Cactus acturen just davant d’un dels grups més esperats de la nit, els catalans Mishima, que amb la primera cançó, que va ser Tot torna a començar, deixaren clar que que venien a passar-s’ho bé i fer que la gent gaudís. El colofó d’aquesta plaça arribà amb Niños Mutantes. La Feixina, la plaça d’Espanya, la plaça de l’Olivar i la plaça Jacint Verdaguer foren els altres escenaris de la gran festa de Ciutat, on formacions com Roñatron, Philantropic, Celtas Cortos, Glissando Big Band i Babi Blackbull posaren banda sonora a unes festes que, encara que reclamen renovació, ahir no varen decebre els palmesans.

stats