Societat 17/06/2019

L'onada incendiària de contenidors a Palma ja costa quasi 400.000 euros públics

De moment, la policia ha detingut cinc persones i s'han cremat 383 dipòsits

Kike Oñate
3 min
50fde196-6d9e-4668-90ba-e89020a16bac

PalmaL'onada incendiària que assota Palma ha cremat 383 contenidors i més d'una dotzena de cotxes en menys de dos anys, concretament des del novembre del 2017. L'activitat dels piròmans ja suposa una despesa pública d'uns 383.000 euros per a l'Ajuntament, perquè canviar i fer net els desperfectes causats pel foc costa uns 1.000 euros per contenidor. Tot i que la policia ha detingut cinc persones relacionades amb aquests actes vandàlics, que han arribat a posar en risc residents que vivien a les primeres plantes d'un habitatge, la investigació continua en marxa. De fet, fonts policials consultades no descarten un efecte imitació, però descarten que es tracti d'una xarxa de piròmans, i afegeixen que actuaven de manera aïllada i sense cap connexió entre si

'onada de contenidors cremats a la capital balear no tingui precedents històrics, segons apunten des de la Policia Nacional. Aquest mateix dilluns tres contenidors, un arbre i un cotxe s'han calcinat al carrer d'Eusebi Estada passades les 2 h de la matinada, un succés que converteix els incendis en fets habituals a les nits palmesanes; dissabte passat també es va produir una nova crema de contenidors a la Bonanova. A més a més, en una de les múltiples intervercions un agent de la Policia Local va sofrir cremadures de primer grau.

A un dels detinguts, de 58 anys, l'acusaren de provocar 14 incendis als barris de Pere Garau, Arxiduc, Marquès de Fontsanta, Son Cladera i Son Fortesa. En concret, se li van atribuir la crema de fins a 36 contenidors i 11 cotxes, a més dels danys a quatres façanes d'edificis. Així mateix, un altre dels acusats va ser detingut al barri del Camp Redó com a presumpte autor d'una crema de tres dipòsits al carrer del General Riera. D'altra banda, també tenia antecedents per robar i estava sent investigat per pegar coces i cops de puny, escopir i empènyer set dones sense motiu aparent.

Per què ho fan i com prevenir-ho?

La piromania és un trastorn per falta de control d'impulsos exclusivament relacionada amb la necessitat de provocar un incendi, i que no s'ha de confondre amb l'incendiari, o sigui, la persona que intencionadament decideix provocar un foc amb ànim de lucre o simplement per causar danys. En l'opinió del psicopatòleg Andrés Arrizabalaga, aquestes persones pateixen una situació d'incomoditat que poden alleujar i, fins i tot, gaudir, a l'hora de produir un incendi, encara que després es puguin sentir malament i penedir-se'n. Això, recorda el professor, no passa en el cas dels psicòpates, perquè no senten cap mena de culpa.

"Els piròmans passen per un procés d'excitació, èxtasi i alleujament", explica Arrizabalaga, qui afegeix que passa el mateix amb els cleptòmans i els ludòpates. Per preveure i tractar aquest trastorn, el psicopatòleg comenta que el càstig a través d'una condemna de presó i una multa és poc exitós: "El més adequat és fer una teràpia psicològica en què s'indagui en els motius que el duen a cremar", indica. Així i tot, en el cas dels cinc detinguts a Palma, que tenen entre 48 i 62 anys, és difícil que es puguin recuperar, perquè "els compensa més el plaer de cremar que les conseqüències".

Segons dades de l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (Emaya) de Palma, l'habitual és que cada any s'incendiïn entre 10 i 20 contenidors al municipi de Palma, alguns de manera fortuïta i d'altres fruit d'actes vandàlics d'alguns joves. Aquesta estadística, però, s'ha disparat els darrers anys. Per tot això, la Policia Nacional ha intensificat la col·laboració amb la Policia Local de Palma en la investigació dels piròmans.

stats