Els pediatres atendran els menors tutelats com a "pacients d'alt risc"

L'Associació de Pediatria d'Atenció Primària de les Illes Balears ha mostrat la seva preocupació davant dels casos d'explotació sexual 

L'Associació de Pediatria d'Atenció Primària de les Illes Balears ha reaccionat davant dels casos d' explotació sexual de menors tutelats per les institucions i ha anunciat que, a partir d'ara, els pediatres que tinguin pacients amb una tutela fora de casa "estan obligats a fer un seguiment minuciós dels menors, d'una manera similar que amb els pacients d'alt risc". 

Així ho ha explicat en una carta oberta publicada en el seu portal. AssegurA que les notícies que han sorgit durant les darreres setmanes sobre aquests casos posen de manifest que la tutela dels menors per part de les institucions públiques "pot estar fallant". A la carta, firmada pel president de l'Associació, Sergi Verd, ha demanat que es corregeixin "errors innecessaris" que es poden produir amb els menors tutelats i recorden que el principi ètic de la pediatria és "fer el millor per als menors".

Prostitució de menors: una realitat silenciada a les Balears

Des de l'Associació han remarcat que el més important als centres de menors és que hi hagi una "alta qualificació tècnica i humana" i que la pedra angular per protegir-los està formada per la "vigilància, la formació i la reflexió del personal". Segons l'Associació, a Mallorca cada setmana es retira a una o dues famílies la tutela dels seus fills menors de 14 anys. 

"L'Administració té l'obligació d'estudiar la situació dels centres tutelars, determinar si hi ha errors intolerables i corregir-los". Des de l'Associació han valorat les actuacions que l'Administració ha duit a terme quan ha tingut coneixement d'aquests casos. "S'ha tret algun d'aquests menors d'un lloc perillós, però no podem estar segurs que no hagin anat a altres llocs terribles", asseguren.  

Recordem que l'escàndol dels casos d'explotació sexual de menors tutelats per l'IMAS va sorgir arran de la violació en grup d'una adolescent tutelada de tan sols 13 anys durant la nit de Nadal, que a la denúncia va explicar que durant la mateixa nit també li havien fet ofertes per prostituir-se. Després que l'IMAS fes públic que hi havia 16 víctimes menors, la Fiscalia va obrir una investigació penal. 

 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF