Les patronals s'oposen a limitar l'arribada de creuers a Palma

Personalitats com Maria del Mar Bonet, William Graves i Carme Riera donen suport al manifest en contra de la massificació d'aquest model turístic

Les principals associacions d'empresaris mallorquins han rebutjat aquest dimarts la proposta de limitar l'arribada de creuers al port de Palma perquè aquest tipus de turisme és "molt important per a l'economia balear". Les patronals Afedeco, Pimeco, CAEB, Pimem, la Confederació Balear de Comerç (CBC), la Federació d'Estances Turístiques Vacacionals de Mallorca i agrupacions de taxistes, restauradors i de lloguer de vehicles han fet pública la seva posició en defensa dels creuers mitjançant un comunicat de premsa.

Les patronals asseguren que el turisme de creuers és "molt positiu" tant per als comerciants com per a l'oferta complementària de Palma. Segons les entitats, els creueristes visiten la ciutat en unes hores i se n'han d'endur una bona primera impressió perquè hi vulguin tornar. "És un turisme que gasta en un espai curt de temps", han destacat.

Palma és la segona ciutat europea més contaminada pels creuers

Les mateixes associacions han criticat "l'interès de determinats sectors polítics" per "demonitzar" el turisme de creuers i aconseguir "suports ràpids d'organitzacions properes". A més, han destacat que el comerç de les Balears és el sector que genera més llocs de feina estable, en part gràcies a les visites dels turistes, les quals suposen un 70% de les vendes.

Les entitats han recordat que fa uns anys es varen invertir milions d'euros en fires internacionals i en campanyes de promoció amb l'objectiu de captar l'arribada de creuers a les Balears, objectiu que s'ha assolit els darrers anys, mentre que alguns partits que governen a Palma rebutgen aquest tipus de turisme. Les patronals han anunciat que s'oposaran a la política de restringir l'arribada de creuers, així com a qualsevol mesura que posi en perill el comerç urbà de Palma.

Megacreuers, una nova passa cap a la massificació

Suports al 'Manifest contra els megacreuers'

En contrast amb l'oposició de la patronal a limitar el nombre de creuers a Palma, 26 personalitats reconegudes de diversos sectors han fet públic aquest dimarts el seu suport al 'Manifest contra els megacreuers', que un conjunt d'entitats ciutadanes va donar a conèixer aquest dilluns. Des del món de la cultura, l'arquitectura, l'hostaleria, l'acadèmia o la diplomàcia han volgut posicionar-se en contra d'un model que consideren "insostenible i no desitjable" per a Palma.

Signen el manifest artistes mallorquins de renom com la cantant i compositora Maria del Mar Bonet, l'artista Miquel Barceló, el director de cinema Rafa Cortés o l'escriptora Carme Riera i altres personalitats de fora de Mallorca però amb una vinculació gran amb l'illa, com el dramaturg i exdirector del Teatre Nacional de Catalunya Sergi Belbel o l'ambaixador Jorge Dezcallar. També s'hi han sumat empresaris com Biel Huguet, Pablo Carrington o Antoni Obrador.

Els veïns del centre de Palma s’alcen contra els megacreuers

Aquestes personalitats encapçalen la firma del 'Manifest contra els megacreuers', disponible online per a l'adhesió de tota la ciutadania a través de la plataforma europea We Move: https://you.wemove.eu/campaigns/signa-el-manifest-contra-els-megacreuers.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF