Societat 10/06/2020

El Parlament demana la compareixença del director de l'aeroport de Palma perquè n'expliqui les obres d'ampliació

MÉS ha presentat la sol·licitud a la Comissió de Medi Ambient, que ha estat aprovada per unanimitat, llevat del vot en contra de Vox

K. O.
2 min
Les empreses critiquen Aena per tancar les portes a la cogestió de Son Sant Joan

PalmaLa Comissió de Medi Ambient del Parlament balear ha acordat –a petició de MÉS per Mallorca– demanar la compareixença del director de l'aeroport de Palma, Tomás Melgar, per que expliqui les obres d'ampliació que vol fer Aena a Son Sant Joan. El responsable de les instal·lacions aèries, però, no està obligat a anar a la Cambra.

El diputat de MÉS, Joan Ferrà, ha afirmat que després del "ball d'informació" sobre l'ampliació i que Aena plantejàs la possibilitat de reformular el projecte, "seria bo que Melgar pogués comparèixer per aclarir els dubtes i les preguntes que formulin els partits independentment de l'opinió que tinguin de les obres". Amb deu vots a favor i un en contra (de Vox), la Comissió ha votat a favor de la petició.

Cal tenir en compte que Aena preveu que el 2025 passin per l'aeroport de Palma quatre milions més de passatgers que el 2019 i que el nombre d'avions s'incrementi en 30.000, segons l'estudi d'impacte ambiental que va fer l'empresa pública per tirar endavant el projecte d'ampliació de Son Sant Joan, destinat a atendre el trànsit aeri previst.

Aena, però, va negar anteriorment a l'ARA Balears que les obres haguessin de dur més avions a Son Sant Joan i que n'implicassin cap ampliació. Llavors l'empresa no va explicar que les obres es fan perquè l'ens preveu que hi arribaran 30.000 avions més, amb remodelació o sense.

D'altra banda, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic del Govern va elaborar dos informes sobre l'actual projecte d'Aena per ampliar l'aeroport de Palma, on es valora negativament l'augment "significatiu" d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i l'increment d'un 7% del consum energètic que implicaria el creixement d'aquesta infraestructura. Els informes havien estat sol·licitats per l'empresa pública Enaire i són preceptius, però no vinculants.

stats