Societat 17/02/2022

Palma ret homenatge a Emili Darder i els mestres depurats a partir de la Guerra Civil

Els actes del Dia del record a les víctimes del franquisme començaran diumenge 20 de febrer al Mur de la Memòria del cementeri

ARA Balears
1 min
Cort ha anunciat aquest dijous tots els actes per recordar les víctimes del franquisme.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha presentat els actes amb els quals retrà homenatge al batle Emili Darder, així com al batle d'Inca Antoni Mateu, al diputat Alexandre Jaume i a l'empresari d'Alcúdia Antoni Maria Ques. Tots varen ser assassinats al cementeri de Palma el 24 de febrer de 1937. Els actes també serviran per recordar la repressió que els professors desafectes a la dictadura de Franco varen patir amb el cop feixista.

Aquesta data serveix per commemorar el Dia del record a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme des que es va fer oficial l'any 2018. De fet, el 2015 ja es va constituir la Comissió 24 de febrer, formada per entitats, sindicats, associacions i partits polítics, la qual ha organitzat des de llavors els actes d'homenatge.

El regidor d'Educació i Política Lingüística de Cort, Llorenç Carrió, ha destacat que "el 24 de febrer els homenatjam a ells, però aquest record s'estén a totes les persones que varen patir la repressió per defensar la llibertat, en especial a Gabriel Riera, que ens acaba de deixar i que va ser un dels darrers testimonis de la ciutat".

Per part de la Comissió 24 F, Maria Margalida Perelló ha desitjat que "cada vegada hi hagi més ajuntaments i institucions que donin suport a la memòria històrica". En aquest sentit, l'investigador i expresident del Consell Escolar de les Balears Pere Carrió s'ha mostrat satisfet per la col·locació de la placa amb els noms de docents represaliats a la plaça del Tub de Palma. "És una iniciativa molt interessant i necessària per visualitzar allò que va passar durant i després de la Guerra Civil", ha dit.

stats