Agricultura
Societat 08/02/2024

Els pagesos de Mallorca s'organitzen i alcen la veu: el 19 de febrer faran una gran tractorada a l'illa

Les entitats agràries es reuniran amb el Govern el 15 de febrer

ARA Balears
2 min
Tractorada a Mallorca aquest dimarts

PalmaEls pagesos de Mallorca han convocat una gran tractorada a l'illa per al 19 de febrer, en què participaran aproximadament 150 tractors. La protesta tindrà recorreguts diferents, que començaran a punts diversos de l'illa, i culminarà davant de la Delegació del govern espanyol, com a gest de solidaritat amb les manifestacions que el sector agrari està protagonitzant a Europa. D'altra banda, els pagesos es reuniran el 15 de febrer amb la Conselleria d'Agricultura per traslladar les seves reivindicacions i reclamar mesures com l'agilització de les ajudes dels Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba) i el suport del producte local davant de tercers països que no tenen la mateixa normativa i exigències. Així ho han anunciat aquest dijous les associacions agràries Asaja-Balears, UPA-AIA, Cooperatives Agroalimentàries i Unió de Pagesos de Mallorca.

El president d'Asaja Balears, Joan Company, ha assenyalat que cal que la societat entengui la situació dels treballadors del camp. Company ha reclamat que tots els grups parlamentaris siguin a la reunió amb Agricultura perquè "els polítics i el sector turístic entenguin que, sense un manteniment i una gestió eficaç, serà molt difícil sobreviure". D'aquesta trobada en sortirà "un text legislatiu per presentar-lo a Madrid i Brussel·les i que serveixi per compensar els sobrecostos de la insularitat". D'aquesta manera, les entitats agràries plantejaran al Govern que sol·liciti a la Unió Europea que equipari les Balears amb les illes gregues per "actuar sense el permís de Brussel·les i aconseguir respostes ràpides".

Per la seva banda, el representant d'Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, ha reclamat que Fogaiba sigui un organisme "més eficient i ràpid", ja que hi ha "retards en els pagaments i en la resolució d'expedients que poden arribar a ser de tres anys. "Quan es demana una ajuda és perquè es necessita en aquell moment", ha comentat. Ordines també ha reclamat que es compleixi la llei turística pel que fa al producte local. "Sense consum, no hi ha agricultura; sense agricultura, no hi ha paisatge; i sense paisatge, difícilment hi haurà turisme", ha lamentat.

Quant a les demandes que els pagesos fan a la Unió Europea, la representant de Cooperatives Agroalimentàries, Jerònima Bonafé, ha subratllat que es necessita "una disminució i una flexibilització" de la Política Agrària Comuna (PAC) europea. Per aquest motiu, ha demanat una moratòria per implantar la cartilla digital, perquè la burocràcia és "inassumible". També ha criticat la "competència deslleial" per part de països de fora de la UE, que no compleixen amb la normativa de benestar animal, seguretat alimentària i residus, la qual "augmenta els costos de producció". A més, la normativa europea també hauria de tenir en compte que a les Balears "hi ha més sequeres llargues", en lloc d'estar enfocada a zones del nord que no tenen aquest problema.

stats