Pensions
Societat 06/05/2024

Una trentena de persones es manifesta a Palma en defensa del sistema públic de pensions

Exigeixen els sindicats que no col·laborin amb la privatització dels subsidis

2 min
WhatsApp Image 2024 05 06 at 12.27.18

PalmaUna trentena de persones s'ha manifestat avui davant la Delegació del govern espanyol a Palma en defensa del sistema pública de pensions. La Coordinadora Balear per la Defensa de les Pensions Públiques ha convocat aquesta protesta contra la privatització dels plans de pensions en els convenis col·lectius sectorials i reclama una pensió mínima suficient amb, almenys, un 60% del salari mitjà. A més, demana la fi de la bretxa de gènere i que es dugui a terme una auditoria de comptes de la Seguretat Social. Segons ha assenyalat el portaveu de la Coordinadora, Pep Juárez, la concentració s'ha emmarcat en una convocatòria organitzada en l'àmbit estatal. 

A totes les mobilitzacions que s'han dut a terme aquest dilluns s'hi ha presentat una carta dirigida a la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions actual, Elma Saiz, per demanar-li que no destini "ni un euro de la Seguretat Social a nodrir l'especulació que suposa la privatització del sistema públic de pensions", segons ha explicat Juárez. En referència al Conveni Col·lectiu Estatal del sector de la Construcció que CCOO i UGT varen signar el 2022, Juárez ha denunciat que la privatització s'implementa per una via de negociació col·lectiva i ha demanat a tots els sindicats que no signin cap acord que inclogui plans privats d'empresa.

Per altra banda, la mobilització denuncia l'incompliment de l'article 50 de la Constitució espanyola, que garanteix la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat, i de la Llei 21/2021 que vetlla pel poder adquisitiu de les pensions. "S'hauria de fer una auditoria de comptes de la Seguretat Social perquè posaríem negre damunt blanc que els comptes són sostenibles i saludables, lluny d'aquells discursos interessats a desprestigiar-la per introduir els plans privats de pensions", ha insistit Juárez.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació de l'Associació de Veïns de Palma, Maribel Alcázar, ha apuntat que és necessària una participació de la ciutadana en aquesta gestió. "Això és una caixa que l'Estat manipula com li dona la gana i la resta no tenim ni paraula. Si hi hagués més participació i més control no ens podrien fer aquest desgavell", ha recalcat.

stats