Protestes
Societat 07/02/2024

Cinc punts per entendre els motius de les tractorades a les Balears

Els pagesos de les Illes s'han sumat a les mobilitzacions dels seus companys de tot Europa

2 min
Els tractors han sortit a la carretera per reivindicar millores

PalmaQue hi ha inquietud en el sector agrícola s'evidencia amb les mobilitzacions dels agricultors i ramaders, que, des de fa setmanes, es viuen a tot Europa. Les Illes Balears no en són una excepció, i una trentena de tractors han sortit aquest dimarts a la carretera per "escenificar el suport als companys que estan sortint a la Península", explica Rafel Coll, un dels pagesos que s'han manifestat en aquesta acció, convocada al marge de les organitzacions agràries del sector. De tota manera, els tres sindicats pagesos de les Illes tenen previst anunciar aquesta setmana mobilitzacions conjuntes. "Nosaltres no hem volgut esperar", assegura Coll, que nega amb contundència que hi hagi interessos políticsdarrere d'aquestes accions, en resposta a les insinuacions que els partits d'ultradreta podrien estar incentivant les protestes davant les pròximes eleccions europees a Europa i a Espanya .

El sector reclama un pla de xoc d'àmbit europeu, estatal i autonòmic. Però quines són les principals reivindicacions?

  • Posar fi a la competència deslleial

Els pagesos es queixen d'un mercat desregulat que importa productes agraris de tercers països a baix preu, de manera que pressionen a la baixa els de la Unió Europea. "Feim un producte de primera qualitat per veure com venen productes de Mercosur o de Sud-Àfrica sense passar per les normatives que nosaltres hem de complir. Tots hem de tenir les mateixes normes", explica Coll.

  • Flexibilització de l'actual Política Agrària Comuna (PAC)

Especialment en l'apartat de les mesures agroambientals que condicionen l'accés a aquests ajuts. Els pagesos es queixen que les polítiques climàtiques els estan "asfixiant" perquè, a més a més, venen acompanyats d'una intensa burocràcia. "Nosaltres el que sabem fer és llaurar, criar mens... i cada vegada hem d'emplenar més paperassa. S'han de simplificar aquestes coses", apunta.

  • Modificació i ampliació de la Llei de la cadena agroalimentària

Una de les reivindicacions és que es prohibeixin les pràctiques deslleials, de manera que els agricultors cobreixin els costs de producció, a més de reforçar les inspeccions i controls per evitar els fraus.

  • Reclamació de solucions immediates

A hores d'ara hi ha dues qüestions urgents: la necessitat d'abordar les conseqüències de la sequera i la guerra a Ucraïna. Ambdues circumstàncies afecten els preus i costos de producció, que en el cas de les Balears es compliquen encara més amb el pes de la insularitat.

  • Mesures per propiciar el relleu generacional

El sector primari té actualment amb una població molt envellida, ja que el camp no resulta atractiu per als joves. Així les coses, els pagesos demanen polítiques que faciliten l'accés al necessari relleu generacional.

stats