Sector primari
Societat 06/02/2024

Tractorada des d'Inca a Palma per protestar per la situació del sector primari

Més de 1.100 explotacions agrícoles de les Balears rebran ajudes de l'Estat per un total de 781.500 euros

Ara Balears
3 min
Tractorada a Mallorca aquest dimarts

PalmaUna vintena de pagesos han marxat aquest dimarts en una tractorada per protestar contra la situació del sector primari a Mallorca, en solidaritat amb els seus companys de la Península i, en general, per criticar la política agrària de la Unió Europea. S'han concentrat a Inca a primera hora del matí i han fet una marxa lenta que ha recorregut l'autopista en direcció a Palma, cap a MercaPalma, a través dels pobles del Raiguer. Aquesta actuació s'ha desenvolupat de manera independent a les organitzacions agràries i sindicats. "Això és fer comèdia, però que la gent sàpiga a què ens hem d'atenir", ha dit un dels integrants de la tractorada, per després afegir: "Hem aconseguit el que no varen aconseguir a França, on no varen situar-se davant les portes de MercaParis, i nosaltres, sí".

Tractorada a Mallorca aquest dimarts

En declaracions a IB3 recollides per l'ARA Balears, Rafel Coll, un altre membre de la comitiva, ha explicat que les "organitzacions estan un poc adormides" i que s'han organitzat perquè les administracions els escoltin. "Hi ha companys que no han cobrat la PAC de l'any passat", ha lamentat. Coll també ha censurat que l'Ajuntament d'Inca hi té deutes i ha apressat que s'agilitzi la tramitació de les gestions. Així, Coll també ha criticat l'actual política de la Comissió Europea, que és "molt destructiva" contra el sector primari. En aquesta tractorada espontània organitzada per WhatsApp, al marge de les organitzacions, s'hi han reunit una vintena de pagesos de diferents municipis de l'illa, com sa Pobla, Lloseta i Inca, entre d'altres.

En declaracions a l'ARA Balears, un altre representant de la tractorada, Tomeu Martorell, ha dit que els seus sindicats no els representen perquè, "a hores d'ara, tot Espanya i tot Europa han sortit al carrer" i a Mallorca estan "sense fer res". "Per això, els pagesos de la zona nord i d'Inca hem decidit sortir", ha dit.

"Augment inassumible del preu de l'energia i carburants imprescindibles"

Des de MÉS per Mallorca, han donat suport a aquestes mobilitzacions originades per "la incertesa climàtica, la sequera, els canvis en les polítiques agrícoles i els desafiaments econòmics". El secretari general, Jaume Alzamora, ha assenyalat que, a més a més, els pagesos han de fer front a "un augment inassumible del preu de l'energia i carburants imprescindibles per a la producció d'aliments". Aquest és "un panorama complicat al qual cal afegir els costos derivats de la insularitat", ha dit.

L'Estat publica el llistat provisional d'ajudes a les Balears

Coincidint amb les tractorades que han tingut lloc a tot arreu de l'Estat, el govern d'Espanya ha publicat el llistat provisional d'agricultors beneficiaris de les ajudes per compensar les conseqüències de la sequera i la guerra d'Ucraïna. A les Balears, les ajudes arribaran a 1.105 explotacions agrícoles de les Balears productores de terra de cultiu de secà, arròs i tomàtiga d'indústria. Aquestes podran rebre l'ajuda extraordinària per compensar les dificultats derivades de la sequera i les conseqüències de la guerra d'Ucraïna per un import de 781.571 euros. La relació provisional de titulars d'explotacions agrícoles que poden optar a les ajudes i la quantia de l'ajuda a percebre es pot consultar al tauler d'anuncis de la seu electrònica del FEGA. A més, en aquest enllaç a la mateixa pàgina web es pot consultar un document de preguntes més freqüents elaborat específicament per a aquestes ajudes.

Aquesta ajuda, establerta mitjançant el Reial decret llei 4/2023, d'11 de maig, puja a 268.709.996 euros per a totes les comunitats autònomes i beneficiarà 139.756 agricultors a tot Espanya.

Simonet: "No podem fer agricultura verda en números vermells"

Per la seva banda, el conseller d'Agricultura, Joan Simonet, ha explicat en declaracions a IB3 Televisió que comparteix la preocupació dels pagesos i ha criticat "l'excés de burocratització" que hi ha des de la Unió Europea. "No podem fer agricultura verda en números vermells", ha dit. A més, ha dit que ja han convocat les PAC d'enguany perquè s'agilitzin els tràmits, atesos els retards que hi sol haver en aquestes ajudes.

stats