S'aprova l'ordenança de terrasses que recuperarà un 6% de l'espai públic

Les associacions de veïns de Santa Catalina i ARCA consideren que la nova normativa arriba tard i difereix molt poc de l'anterior 

L'aprovació definitiva de l'ordenança municipal d'ocupació de la via pública ha estat un dels punts clau del ple municipal de l'Ajuntament de Palma. La normativa s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra dels grups de l'oposició.

 

La regidora de Funció Pública, Aurora Jhardi, ha dit que ha estat una normativa difícil de negociar i que s'ha pogut arribar a un consens amb algunes posicions. "El que pretenem és apostar per la reducció de l'ocupació de la via pública a les zones de Ciutat que pateixen una sobreocupació i que s'han convertit en un bar i donar resposta a la necessitat de tots els ciutadans". 

Jhardi s'ha mostrat convençuda que la nova normativa ha aconseguit un equilibri entre els diferents punts de vista i ha considerat que aconseguirà alliberar l'espai públic sense atacar l'activitat dels restauradors. "Confii que puguem començar a veure'n els resultats ben aviat", ha afirmat. 

Aquesta nova normativa també preveu regulacions específiques per a algunes places i els eixos cívics dels carrers de la Fàbrica i de Blanquerna i de la Platja de Palma. Aquestes regulacions s'aprovaran per decret. 

Oposició a la nova ordenança 

Els grups de l'oposició, tant el Partit Popular com Ciutadans, han votat en contra de l'aprovació definitiva d'aquesta norma. La portaveu popular, Marga Duran, ha dit que la nova normativa és molt descafeïnada i que no ha tingut en compte cap de les al·legacions que han presentat els grups de l'oposició. Duran també ha recordat que l'aprovació d'aquesta ordenança s'ha vist condicionada per la regulació de la venda ambulant. La regidora popular ha explicat que Jhardi no volia incloure-la  dins aquesta norma i que si finalment s'ha integrat dins l'ordenança és perquè el batle va emetre una esmena tècnica, cosa que deixa en vigor els articles 80, 81 i 82.

Aquesta norma reduirà entre un 4% i un 12% l'ocupació actual de les terrasses i dona un termini màxim de 18 mesos perquè els bars i restaurants s'adaptin a les seves exigències. La portaveu popular també ha expressat preocupació per l'eliminació de les terrasses en els diferents eixos cívics, ja que diu que això afectarà els restauradors. 

Per la seva banda, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma i l'Associació de Veïns Es Raval de Santa Catalina han volgut exposar el seu punt de vista i han considerat que la nova normativa “arriba tard i malament”.

Sobretot recriminen que aquesta ordenança no s'hagi pogut aplicar durant la temporada turística, que és quan més falta fa. A més, Joan Forteza Cortés, de la Federació de Veïns, ha dit que difereix molt poc de l'anterior normativa i que no és prou restricitiva, ja que només recupera un 6% de l'espai públic. Tampoc creuen que les regulacions específiques a diferents barriades, com és el cas de Santa Catalina i la plaça de Coll, siguin gaire efectives, i diuen que atorguen més privilegis a uns barris que als altres.

Pel que fa a l'Associació de Veïns Es Raval de Santa Catalina, també ha dit que la nova ordenança “és una barbaritat” i que l'Ajuntament de Palma no ha escoltat els veïns ni n'ha tingut en compte les al·legacions. El portaveu de l'associació de veïns d'aquesta barriada s'ha mostrat molt dur contra l'equip de govern, que ha qualificat d'apocalíptic i de poc conseqüent. 

Finalment, la portaveu de l'associació de defensa del patrimoni ARCA, Àngels Fermoselle, ha dit que la nova ordenança introdueix uns canvis mínims i "consagra pràcticament els greus errors de l'anterior", perquè es continuen mantenint les mampares, les barreres, els rètols i les jardineres. Fermoselle ha indicat que ARCA no està en contra de les terrasses, però que advoca per aconseguir que siguin al més transparents possible. 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF