Societat 26/06/2018

Alguns opositors d'educació titllen l'associació de docents interins de "pota negra"

Hi ha suspicàcies entre els interins que fa anys que exerceixen la docència i els que no

S. Vidal
2 min
Què ha de tenir (i què no) 
 Una escola innovadora

PalmaArran de la informació publicada a l'ARA Balears sobre l'associació de docents interins, hi ha hagut altres testimonis que han volgut parlar de la seva experiència. En cap cas en revelam el nom, les dues parts estan d'acord en la por de ser víctimes de represàlies.

Però aquells que no tenen experiència d'interinatge en educació i que també s'han presentat als exàmens d'oposició que començaren dissabte passat es queixen que el sector que denominen "pota negra" parteix amb avantatges. "El seu mèrit és que s'apuntaren a la llista en el moment idoni", es queixen. "Mai no han mostrat els seus coneixements", reivindiquen dues persones consultades que consideren que consolidar una plaça pública amb tres anys d'experiència en la docència és un excés. "Que no diguin que no tenim experiència perquè ells, en el seu moment, tampoc en tenien".

Segons el sindicat Alternativa, allò "més just" és que les proves "no siguin eliminatòries". Miquel Àngel Santos reconeix que hi ha moltes sensibilitats entre els opositors i que el millor per a tots i per al sistema és "elegir els candidats més bons en funció de les seves capacitats, tant en la fase de l'oposició com en la del concurs.

Les oposicions de docents tenen una fase A amb una part escrita (la de dissabte passat) i una de pràctica. Si no es treu un 5 en la suma de les dues proves, el candidat queda eliminat. La fase B, a la qual només tenen accés els qui superen la part opositora, també té dues parts. D'una banda, la programació d'aula de l'assignatura d'un curs i, de l'altra, una presentació o defensa d'una unitat didàctica. D'aquesta fase, també en queden eliminats els qui no tinguin un 5 de mitjana.

Segons defensa el sindicat Alternativa, només tenir en compte la fase opositora "podria afavorir la gent que ha acabat la carrera fa poc temps, per això és necessari ponderar totes les capacitats professionals".

Una vegada superades les fases A i B, s'hi suma l'experiència docent amb un límit de 10 anys; inclou aspectes com la formació, màsters, altres llicenciatures, idiomes... Es tracta de la fase del concurs i pondera un 40%.

Les eliminatòries les regula una normativa estatal que s'espera que, amb el canvi de govern, es pugui modificar.

stats