L'ordenança d'ocupació de la via pública permetrà recuperar un 12% d'espai lliure i millorar l'accessibilitat

La nova normativa de consens és fruit de més d'un any de negociació entre totes les parts implicades

El batle de Palma, Antoni Noguera, i la tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior, Aurora Jhardi, acompanyats de representants de la patronal de Restauració i de la Federació i associacions de veïns de Palma, han presentat aquest dimarts l'esborrany definitiu de la nova Ordenança d'ocupació de la via pública.

La nova regulació és fruit de més d'un any de negociació entre totes les parts implicades i, segons ha defensat el batle, "és una ordenança de consens, que no té guanyadors ni perdedors, sinó que és d'interès general i que ve a posar solució a un problema històric de la ciutat".

Jhardi ha defensat que "el nostre compromís era fer una ordenança molt participada, democràtica i pensant en Palma i la seva ciutadania".

Amb la nova regulació es recuperarà un 11,42% d'espai públic a les principals places de la ciutat i es garantirà l'accessibilitat i la mobilitat de la ciutadania.

Així, l'espai lliure per a vianants entre la façana dels edificis i les terrasses serà de 2,5 metres en el centre històric i a Santa Catalina. A la resta de la ciutat, les terrasses fins ara autoritzades mantindran els 2 metres de distància actual, que passarà a 2,5 metres en el cas de noves autoritzacions o traspassos.

L'estimació és que l'aplicació de la nova normativa només suposi la desaparició d'un 4% de terrasses. El que sí que se suprimirà a tota la ciutat són les microocupacions, ja que es tracta d'autoritzacions que "han donat molts problemes", com ha reconegut Jhardi.

Alguns espais, com la plaça d'en Coll, la plaça de la Mercè, la Platja de Palma i els carrers Blanquerna i Fàbrica disposaran de regulació pròpia. A la plaça d'en Coll es recupera un 33,65% d'espai públic i el 13,76% a la Mercè. A Blanquerna es recupera un 5% d'espai públic pel 3,83% del carrer Fàbrica.

La nova normativa també prohibeix tendals amb ancoraments o fixaments al paviment i es dona un termini de 18 mesos als negocis perquè s'adaptin a la nova normativa.

Els elements autoritzats han de ser mòbils, fàcilment desmuntables, i s'hauran de retirar, juntament amb les taules i cadires, diàriament, en finalitzar l'horari previst a la llicència.

Les terrasses només podran ocupar l'espai enfront de la façana de cada local. Per ocupar l'espai adjacent a l'establiment, s'haurà de tenir l'aprovació de la comunitat de propietaris de tota la finca, però només es permetrà ocupar el doble de la façana de l'establiment.

La previsió és aprovar inicialment l'ordenança en el ple del mes de març, que està previst per a dia 22.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF