Societat 14/02/2020

L'obertura de la fossa de sa Coma no té data ni pressupost

Els governs català i balear han constituït un grup de feina com a primera passa per engegar el conveni signat el 2018

Elena Navarro
2 min
Imatge de la reunió entre els responsables de memòria històrica dels governs català i balear, aquest divendres al Velòdrom de Palma

PalmaL'obertura de la fossa de sa Coma encara no té data d'obertura ni tampoc pressupost. El Govern català va assegurar ahir en una nota de premsa que aquest divendres hi hauria una reunió entre els responsables de memòria històrica dels dos governs "per tal d'estudiar l'obertura de la fossa de sa Coma", però avui l'Executiu balear ha rebaixat les expectatives. En la reunió -que ha tingut lloc al Velòdrom de Palma-, s'ha constituït un grup de feina conjunt, com a primera passa per engegar el conveni de col·laboració signat entre ambdues administracions l'any 2018, a fi de desenterrar i identificar les restes de les fosses comunes del desembarcament del capità Bayo al Llevant de Mallorca, com també les víctimes de les Balears que es troben en diverses fosses del Principat. Però l'obertura de sa Coma no serà, ni prop fer-hi, imminent.

Segons han explicat fons de la Secretaria Autonòmica, el Govern català només té 11 famílies que reclamen els seus familiars, i és per això que en la reunió el Govern català s'ha compromès a ampliar aquest nombre de famílies perquè, després del desenterrament, hi pugui haver el màxim d'identificacions possibles. D'altra banda, l'Executiu balear ha d'actualitzar l'estudi històric de sa Coma, incloent-hi les darreres dades dels diversos grups d'estudi. En la trobada hi han estat presents la secretària general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech, i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica balear, Jesús Jurado.

Jesús Jurado: "Sa coma s’ha d’investigar, però no es pot fer immediatament"

Tot i que, pel nombre de víctimes, sa Coma és un dels punts més tràgics de la Guerra Civil a Mallorca, no està inclosa en el Pla de fosses 2019-20. Les mateixes fonts expliquen que, només després d'haver avançat en l'ampliació del nombre de famílies catalanes en el cens de víctimes i l'actualització dels estudis històrics de la zona, es podrà començar a fer un pressupost aproximat del que costaria obrir la fossa. La despesa seria compartida entre les dues comunitats i és per aquest motiu que segurament aquesta actuació no entrarà en un futur Pla de fosses.

En el comunicat del Govern català afirmaven que "hi podria haver uns 500 soldats enterrats", però la Secretaria Autonòmica informa que, de moment, ells saben de 183 milicians morts en el desembarcament, 161 dels quals són catalans. Aquestes són xifres del grup de feina de Batalla de Mallorca, que treballa amb els noms de les víctimes i té pendent sumar-hi cinquanta baixes més. Pel que fa a les víctimes de l'Arxipèlag a Catalunya, s'estima que hi ha unes trenta persones desaparegudes en diferents indrets del territori.

"Sa coma és un lloc que s’ha d’investigar, però no es pot fer immediatament. Cal una investigació dels estudis històrics per saber què és el que podem trobar, perquè és zona afectada i modificada per temes climàtics", ha explicat Jurado en declaracions a la premsa. En la mateixa línia, Domènech ha dit que "hem abordat l’obertura futura de sa Coma quan tinguem tots els estudis necessaris per fer-ho amb èxit".

stats