Societat 01/10/2014

Les novatades són maltractaments?

El Senat aprova una moció per prohibir els rituals d'iniciació a la universitat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Les novatades solen tenir lloc entre companys de col·legis majors

MadridEl Partit Popular vol acabar amb les "humiliacions i vexacions" que pateixen els nous estudiants un cop arriben a la universitat. I tots els partits de l'oposició li donen suport. Per això aquest dimecres el Senat ha acordat instar el govern de Mariano Rajoy a prevenir les novatades en l'àmbit social i universitari a través de campanyes d'informació, però també defensant i protegint a les víctimes. I ho ha fet aprovant per unanimitat una moció del PP transaccionada per tots els grups. Es fa així una crida a col·laborar amb les comunitats, universitat, col·legis majors, residències universitàries, alumnes i pares per prevenir aquesta comportaments.

També s'insta l'executiu central a modificar o enfortir la normativa que regula aquesta accions en l'àmbit universitari. L'objectiu és la "tolerància 0" i acabar prohibint les novatades després de la pressió d'associacions, col·legis majors i psicòlegs, que les consideren un tipus de maltractament que no té lloc dins l'àmbit educatiu.

El grup popular considera que es tracta d'una "coacció psicològica o física" que deixa marques per a tota la vida. Per a fer-ho, es basa en un manifest del 2013 firmat pel Consell de Col·legis Majors de l'Estat i a partir de la investigació 'Novatades, comprendre per actuar', que defineixi aquests actes com un "anorreament de la voluntat" i un "establiment d'una jerarquia que trenca el principi d'igualtat".

Trencar el mur del silenci

Però si un objectiu perseguia la moció presentada pel PP, era "posar damunt l'agenda política un tema immemorial". "Estem sensibilitzant la societat per trencar un mur de silenci", ha defensat el senador popular Luis Aznar Fernández davant la cambra. "Que sigui una tradició converteix les novatades en un fet que s'hagi d'acceptar socialment?", es preguntaven aquest dimecres els senadors.

Des del PSOE, s'ha donat suport a la mesura perquè "no estem davant simples bromes sinó maltractaments que ningú denúncia". La senadora del grup socialista Paula María Fernández Pena ha denunciat que les "víctimes acaben convertint-se en els botxins del pròxim any". Per això recullen la proposta d'arribar a un acord amb tots els partits per modificar el reglament i que hi hagi "tolerància zero davant les novatades". "Hem de fugir d'actuacions esporàdiques", ha afegit.

Des de CiU, s'ha recordat que "la Universitat té l'objectiu de transmetre coneixements i formar valors" i per això consideren que les novatades "impedeixen l'exercici de la llibertat" amb coaccions", ha dit el senador Ramon Alturo.

Des del grup d'Entesa, s'ha denunciat però que les novatades no són l'únic problema que afecta la universitat perquè "la falta d'igualtat i l'abandó dels estudis per manca de beques està provocant una gran ferida en el futur dels nostres joves i a la societat".

stats