Societat 05/12/2023

El nivell de ciències, matemàtiques i lectura dels alumnes de les Balears cau set punts a l'informe PISA

Els estudiants illencs tornen a situar-se lleugerament per darrere de la mitjana estatal en dues de les disciplines analitzades, després de superar-les a l'edició anterior

3 min
Un aula de l’Institut i Escola Miquel Tarradell.

PalmaLa competència matemàtica dels alumnes de les Balears ha caigut 12 punts en les proves PISA 2022, en les quals ha obtingut 471 punts, enfront dels 483 de l'edició anterior. Mentre que a les avaluacions de l'any 2018 la comunitat es va situar dos punts per damunt de la mitjana estatal (la primera vegada en què ho va aconseguir), ara ha tornat a recular i queda dos punts per darrere (473 enfront de 471). Els alumnes de les Balears també tenen menys nivell que els de la mitjana de la OCDE (472) i els de la UE (474). En les altres dues disciplines estudiades (lectura i ciències) les Balears també cauen set i dos punts, respectivament. En global, la competència dels alumnes de les Balears en les tres disciplines ha baixat set punts de mitjana.

En l'edició PISA 2022 hi varen participar 1.999 alumnes de 15 anys, matriculats en 53 centres de les Balears. Davant les dades de l'informe, el conseller d'Educació, Antoni Vera, ha assegurat que "tot i que els resultats de les competències en els estudiants de les Illes Balears es manté en la mitjana estatal, són els resultats més baixos en els últims deu anys, cosa que denota que el nivell ha baixat. Davant aquesta situació, reafirmam el compromís d'aquest Govern per treballar i aconseguir l'excel·lència acadèmica", ha dit. "La Conselleria durà els resultats a totes les meses de participació de col·lectius i entitats implicades en l'educació per poder aportar solucions i mesures de reforç", ha dit Vera. "La premissa bàsica és arribar a l'excel·lència educativa, que són els coneixements, les destreses i competències". "Un dels canvis que ja hem fet és tornar a les notes numèriques com a mesura de suport a les famílies, l'alumnat i el professorat, i continuarem implantant mesures per millorar ràtios i mitjanes", ha afegit. Malgrat aquesta valoració, Educació considera que els descensos en els resultats de les Balears no són estadísticament rellevants.

Els resultats s'han d'emmarcar en una dinàmica de descens generalitzat dels resultats en pràcticament tots els països de la UE i de l'OCDE. Aquesta és la primera edició que registra els impactes de la pandèmia en el sistema educatiu. De fet, les proves PISA sempre es publiquen cada tres anys, de manera que l'any 2021 tocarien haver-se donat a conèixer els nous resultats. Ara bé, a causa del confinament global per la pandèmia, la recollida de dades d'aquesta edició es va passar a la primavera de 2022.

La UE i l'OCDE es desplomen en competència lectora

En lectura, els alumnes de les Balears treuen 472 punts, set menys que a l'edició anterior (479). La mala notícia és que, en aquest cas, les Balears, que havien superat la mitjana estatal l'any 2018, també tornen a quedar per darrere. Els estudiants de l'Estat han obtingut 474 punts, enfront dels 477 anteriors. La mitjana de la UE queda en 473 punts i la de l'OCDE, en 476, amb baixades pronunciades de 16 punts i 11, respectivament. Finalment, les Balears també retrocedeixen dos punts en competència científica, de 482 a 480, mentre que els alumnes de l'Estat, en aquest cas, milloren i passen de 483 a 485. Els resultats dels països de la UE i de l'OCDE també passen de 490 a 484 i de 489 a 485, respectivament.

Les diferències per gènere també són evidents. A les Balears ells treuen 477 punts en matemàtiques, i elles, 465. En lectura, les alumnes s'imposen amb diferència per 21 punts (482 a 461). En ciències, en canvi, ells tornen a agafar la capdavantera i treuen 484 punts, mentre les estudiants n'aconsegueixen 475. En les tres disciplines els resultats per gènere se situen en la línia dels de la mitjana estatal, de la UE i de l'OCDE.

L'informe també mostra diferències substancials entre els resultats dels alumnes nadius i dels immigrants. En matemàtiques, els primers treuen 481 punts i els segons, 444; en lectura, 481 i 453, i en ciències, 490 i 454, respectivament. En aquest cas, els resultats de les Illes i de l'Estat se situen en valors semblants.

23 anys d'estudi

Les proves PISA sorgiren als anys 90, quan els països de l'OCDE apostaren per avaluar les competències dels alumnes de 15 anys. Es varen fer per primera vegada l'any 2000 amb l'estudi de les competències matemàtiques i lectores, i no va ser fins l'any 2009 que s'hi varen incorporar les científiques. Més enllà d'aquests tres àmbits, també inclou altres qüestions de tema socioeducatiu, com les diferències entre gèneres i entre els estudiants autòctons i els immigrants.

stats