Societat 06/09/2022

Les nits tòrrides han augmentat un 600% a les Balears

El setembre continuarà amb la mateixa tendència que el mes d'agost, amb màximes d'entre 30 i 36 graus i nits tropicals a les Illes

2 min
Dos turistes passegen per Palma durant una de les onades de calor d'aquest estiu.

PalmaLes nits tòrrides –de més de 25 graus– han augmentat un 600% respecte de la mitjana dels registres, que es varen iniciar l'any 1978, segons les dades que l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha fet públiques aquest dilluns. En el cas de Mallorca, per exemple, a Portopí hi ha hagut 21 nits tòrrides durant l'agost i la mitjana és de 3. A més, les nits que no han estat tòrrides han estat tropicals, amb temperatures de més de 20 graus. Segons l'Aemet, des que hi ha registres mai no hi havia hagut un mes amb tantes nits tòrrides, les quals se sumen a un augment de l'11% de les nits tropicals. Segons s'assenyala en el perfil d'El Racó Balear de la Meteorologia a les xarxes socials, aquest estiu hi ha hagut fins a 51 nits tòrrides a la Savina, 49 al far de Capdepera i 38 a Portopí.

Pel que fa a les nits tropicals, a la Savina se n'han comptat 103 i al far de Capdepera se n'han registrat un centenar. El portaveu de l'Aemet a les Illes Balears, Bernat Amengual, explica que aquest estiu "ha estat excepcional" quant a temperatures elevades. "Això no vol dir que propers estius siguin iguals, però sí que aquestes temperatures s'emmarquen dins d'una tendència a l'alça de les temperatures a causa de l'escalfament global", ha comentat.

Amb tot, la delegada de l'Aemet a les Balears, María José Guerrero, ha assenyalat en una entrevista al programa Al Dia d'IB3 que el mes de setembre serà "càlid" i es registraran màximes d'entre 30 i 36 graus. "Fins al 25 de setembre no es preveu que hi hagi un descens de la temperatura. Aquestes dues pròximes setmanes hi haurà nits tropicals i, a més, a partir de dia 12 hi pot haver un lleuger augment de la temperatura", ha destacat Guerrero.

27,3 graus de mitjana

Quant a la temperatura del mes passat, l'agost va ser "un mes molt càlid", amb un valor mitjà de 27,3 graus, amb una anomalia de 2,3 graus. Per illes, el mes va ser extremadament càlid a Formentera, amb una temperatura mitjana de 29 graus –i una anomalia de 2,4. A la resta de les illes, l'agost va ser molt càlid: la mitjana a Eivissa va ser de 27,4 graus –anomalia de 2–; a Menorca, de 27,3 –anomalia de 2,2–; i a Mallorca, de 27,2 graus –anomalia de 2,3. Mallorca i Formentera varen patir una onada de calor durant tota la primera quinzena del mes, la més llarga que s'ha registrat els darrers trenta anys. En canvi, Eivissa en va patir una entre el 13 i el 15 d'agost.

Segons explica la delegada de l'Aemet a les Balears, l'onada de calor de l'agost ha estat la més llarga dels darrers 30 anys a les Illes, amb una durada de 15 dies. Durant aquesta onada es varen registrar les temperatures màximes i mínimes més altes del mes. La màxima va ser de 44,5 graus, a Formentera i Montuïri. Eivissa va assolir el rècord absolut amb 41,8 graus i Menorca va arribar als 39 graus dia 14 –aquesta és la temperatura més alta d'una sèrie de dades que es va començar a registrar l'any 1965. Les temperatures mínimes més altes d'agost varen ser per a Banyalbufar, amb 30,3 graus; a Portopí, amb 29; al far de Capdepera, amb 28,4; a Formentera, amb 27,8; i a Eivissa i l'aeroport de Menorca, amb 26,7.

stats