Societat 06/06/2023

Nervis, rialles i molt de rebombori: la primera jornada de Selectivitat arranca sense incidències

4.773 alumnes es presenten enguany a les proves, en les quals per primera vegada es demanarà a cada estudiant si vol els enunciats en català o castellà

3 min
Alumnes a una de les aules de la UIB on aquest dimarts ha començat les proves de Selectivitat.

PalmaNervis, rialles i rebombori a parts iguals. Aquestes han estat les imatges més habituals que s'han vist aquest dimarts dematí pels passadissos de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos de la UIB, una de les seus on avui ha començat la Selectivitat. 4.773 estudiants de les Balears s'enfrontaran fins dijous a aquestes proves, que marcaran el seu futur professional. Taules plenes d'apunts, joves asseguts enterra, i desorientats que demanaven on era la seva aula d'examen. I una novetat. Enguany, per primera vegada, els professors vigilanta demaran a cada alumne de manera individual en quin idioma vol fer cada prova, arran del recurs de PLIS Educación al TSJIB, que el tribunal encara ho ha resolt. De fet, la UIB va prendre la decisió sense esperar el pronunciament judicial, un fet que ha provocat controvèrsia amb sindicats, Plataforma per la Llengua, i altres actors. Però també entre els alumnes.

En declaracions als mitjans, Joan Frau, director del secretariat tècnic d'Accés a la Universitat, ha assenyalat que les proves han començat "sense cap incidència significativa". Enguany també es manté l'opcionalitat dels exàmens, instaurada per la covid-19, de manera que "els alumnes poden triar entre preguntes del model A o del B". Pel que fa a la polèmica lingüística, Carmen Touza, vicerectora d'estudiants, ha insistit en els arguments esgrimits en els darrers dies. "La decisió s'ha pres a causa de la cautela que requereix que el TSJIB hagi obert una prova separada per la sol·licitud de mesures cautelaríssimes per part de PLIS Educació. Hem considerat que era el més adequat per poder garantir el desenvolupament de les proves i que els alumnes les poguessin fer sense cap mena d'incidència", ha dit.

Na Marta Garcia s'ha presentat aquest dematí a l'examen d'Història de l'Art i assegura estar "nerviosa, però serena". "He arribat a les 8.30, una hora abans, per si de cas hi havia retencions a l'autopista. Per sort, he tingut temps per repassar abans que arribàs el gros de companys", explica. Respecte del fet que enguany es pugui triar entre els enunciats en català o castellà per fer les proves, ho té clar. "No hi estic d'acord. Al final, la majoria d'alumnes anam a centres on les classes s'han fet en català. Es presumeix que els temaris també eren en aquest idioma. No sé molt bé per quina raó s'hauria de triar castellà, si no és per una qüestió ideològica...", opina.

Estudiants repassen els apunts abans d'entrar a l'aula, durant les proves de Selectivitat.
Una treballadora de la facultat distribueix els exàmens entre les diferents aules.
Els alumnes entren un a un a l'aula, per demostrar la seva identitat.

Alguns alumnes, desinformats

Per la seva banda, en Ferran Lladó ha dormit "com un bebè", perquè creu que "és la clau", per fer una bona Selectivitat. En el seu cas, durant els tres dies, intentarà evitar al màxim les acumulacions d'estudiants a tots els racons de la facultat. "Això sí que m'atabala, veure grups de persones comentant els apunts, amb cara de por, com si, tanmateix, ara fer un esprint els ajudàs treure més bona nota. Venim aquí a gaudir, si es pot", assenyala. En relació amb l'opció de triar entre català i castellà opina que "no era necessari", però entén la decisió de la UIB per una "qüestió logística, i evitar contratemps de darrera hora". També hi ha alumnes, fins a quatre dels consultats, que no tenien constància de la polèmica dels darrers dies en relació amb aquesta qüestió. Una d'elles es justifica. "Fa una setmana que he demanat a la meva família que no em parli de res relacionat amb les proves, per separar els espais d'estudi a l'habitació, i els d'oci, sopar, veure la televisió...", diu

Quan el rellotge ha marcat les 11 h les portes de les aules s'han obert, i ha començat la crida dels estudiants. Del rebombori estrident al silenci terrorífic, en qüestió de segons. Un a un, els alumnes han anat entrant a l'aula, i col·locant-se als seus seients. L'examen d'Història d'Espanya els espera. Ja a l'horabaixa, tindran la prova de Llengua Catalana a les 15.15 h i després de Geografia o Francès a les 17.15 h. Amb tot, passen els anys, canvia el nom de les proves i l'ordre, però hi ha una cosa que es manté invariable: l'ambient de nervis continguts entre els joves i la consciència que tenen el futur a les seves mans.

stats