Societat 05/06/2023

La UIB no cedeix i lliurarà els exàmens de Selectivitat en castellà i català

La Plataforma per la Llengua reclama una declaració pública de la Comissió Organitzadora de les PBAU per explicar "les mesures preses i els motius"

2 min
Alumnes de batxillerat fent la selectivitat

PalmaLa reunió mantinguda aquest dilluns horabaixa entre el rector de la UIB, Jaume Carot, i el delegat de la Plataforma per la Llengua Illes Balears, Ivan Solivellas, ha acabat sense acord: els exàmens de Selectivitat s'entregaran en català i castellà a tots els alumnes. La trobada s'ha produït només un dia abans que comencin les proves de Selectivitat i com a darrer intent de l'associació defensora de la llengua per intentar que la UIB recuperàs el sistema habitual de lliurament de les proves: primer en català i, a continuació, demanar qui vol els enunciats en castellà.

La UIB va decidir dijous passat oferir directament els exàmens en els dos idiomes, acceptant així la petició de PLIS Educación. L'associació havia presentat un recurs contenciós administratiu davant el TSJIB, perquè considerava una vulneració de drets fonamentals que l'alumne hagués de demanar explícitament poder tenir els enunciats en castellà.

Arguments d'un "grupuscle minoritari"

En un fil de Twitter, la Plataforma per la Llengua exposa que en el marc de la reunió "no hi ha hagut rectificació" per part de la UIB i demana que la "Comissió Organitzadora de les PBAU faci una declaració pública de les mesures preses i els motius". Assegura que "continua sense entendre la passa enrere de la UIB, que crea un precedent perillós". "No entenem que es reaccioni abans que es dictin les mesures cautelaríssimes, només per decisió d'un grupuscle (PLIS), la legitimitat del qual el Tribunal ha posat en dubte", lamenten. La Plataforma per la Llengua creu que es podria haver donat el cas que no es determinassin cautelaríssimes "perquè qui les demana no estigui legitimitat". Per tant, "s'hauran acollit els arguments d'aquest grupuscle sense que la justícia s'hi hagi pronunciat", afegeix.

Dijous passat, en el marc de la reunió de la Comissió Organitzadora de les PBAU, la vicerectora d'Estudiants, Carmen Touza, va considerar que el recurs contenciós de PLIS "estava ben fonamentat a escala jurídica i pedagògica". La decisió, va dir la UIB, es va prendre en previsió que el TSJIB pogués adoptar mesures cautelars en els pròxims dies "i en línia amb la decisió adoptada en altres territoris de parla catalana, on els tribunals varen pronunciar-se a favor d'un recurs semblant".

Fins ara, es distribuïen per defecte les proves en català i, a continuació, es demanava qui en volia la versió en castellà. Ara, davant el canvi de rumb de la UIB, els professors vigilants hauran d'anar alumne per alumne i demanar-li en quin idioma vol les proves. De totes maneres, els estudiants poden respondre les proves en la llengua oficial que prefereixin.

stats