Societat 09/08/2023

"Per ocupar la plaça de docent hauré de traslladar-me a Eivissa amb un nadó i una filla de dos anys"

Els opositors denuncien que els interins estabilitzats han tingut prioritat per triar destinació, un fet que ha reduït significativament les vacants disponibles a Mallorca

ARA Balears
2 min
Les oposicions a docents arrenquen amb total normalitat

PalmaLes oposicions docents de l'any 2023 han estat marcades per un fet inèdit, i és que han coincidit amb el procés d'estabilització d'interins, determinat per la normativa europea i per la llei estatal. Davant això, el mes de juny es va conèixer que, a l'hora de triar plaça, tindrien prioritat els interins que consolidassin plaça (prop de 3.000) per damunt dels opositors que aprovassin l'oposició. Aquest fet ha provocat rebuig en aquests darrers, que no comptaven amb aquest gir. "No és la primera vegada que em present a les oposicions i, just quan trec plaça, passa això", lamenta una docent mallorquina (prefereix no dir el nom). "Tots els docents del concurs de mèrits ens han passat per davant i han deixat places només a localitats mal ubicades, com Capdepera. Molts haurem de partir a Eivissa", afegeix.

Amb un bebè de dues setmanes

"Tenc una filla de dos anys i una de dues setmanes, i tota la família ens haurem de traslladar a Eivissa", explica. El seu marit, afegeix, haurà de demanar una excedència per poder traslladar-se amb ella. A aquest fet s'hi sumen les dificultats per trobar habitatge. "A Eivissa no hi ha llocs per viure. Ens ofereixen contractes de setembre a juny, o fins i tot de setembre a maig. A més molts llogaters no volen famílies amb nins", lamenta la docent.

L'afectada va anar a la Conselleria d'Educació i Universitats per explicar la seva situació, però no va treure res en clar. "Em varen dir que els que enguany ens presentàvem ja sabíem que ho fèiem a unes oposicions autonòmiques i que hi hauria places per als estabilitzats i per als opositors". "El que no sabíem era que nosaltres, els opositors, seríem els darrers a triar", precisa. Ara, en primer terme, els estabilitzats han obtingut la plaça provisional, i els que han aprovat l'oposició, el lloc on faran els mesos de pràctiques. Serà el mes de novembre quan ambdós col·lectius triaran la plaça definitiva. Els opositors, de nou, correran el risc de quedar-se amb les vacants "que ningú vol i a llocs allunyats", assegura la docent. A Catalunya, "els opositors han triat primer i els interins estabilitzats, després", recorda.

stats