Oposicions
Societat 23/03/2023

Clam dels opositors docents de Menorca i les Pitiüses: "És un desavantatge que ens obliguin a desplaçar-nos a Mallorca"

Educació va comunicar a la Mesa Sectorial que enguany no es faran exàmens a les illes menors i els aspirants tindran les proves en plena temporada alta

2 min
Aspirants durant les oposicions docents.

PalmaEls sindicats d'ensenyament han denunciat que a la darrera Mesa Sectorial, que va tenir lloc el 22 de març, la Conselleria d'Educació va anunciar que, en el marc dels processos de concurs oposició, tant d'estabilització com ordinaris, que es duran a terme el mes de juny, tan sols està previst constituir tribunals a Mallorca, un fet que "suposa un greuge per als opositors de les altres illes i injust, perquè ciutadans de Menorca i les Pitiüses hauran de fer front a les despeses que suposa el desplaçament en plena temporada alta", explica Tino Davia, secretari d'ensenyament d'UGT. Els opositors estan convocats "a les 8.00 del matí". Això farà que els aspirants "en molts casos hagin de venir el dia abans, per evitar perdre el primer vol del matí, un fet que suposarà uns elevats costos de manutenció i allotjament".

Una de les afectades és Maria, professora en una escola de Menorca. En el seu cas, explica, "em va bastant malament, perquè tenc un bebè que només s'alimenta amb lactància materna. Això implica que no tan sols he de partir jo, sinó algú més perquè pugui estar amb ell quan jo no hi sigui" . A més a més, "com que l'examen és a primera hora del matí, hem de partir un dia abans, hem de cercar on allotjar-nos i no estam en igualtat de condicions amb els mallorquins".

Aquesta circumstància se suma al fet que "a mi ja em provoquen ansietat els exàmens, i viatjar amb el bebè encara m'estressa més". Per tant, "jo arribaré allà en unes condicions psicològiques en les quals no estaré en igualtat de condicions amb els opositors mallorquins. Que ens obliguin a desplaçar-nos a Mallorca ens fa estar en desavantatge". Maria conclou dient: "Si un examen em cau entre setmana, no sé com ho faré, perquè la meva parella fa feina i no podrà venir per estar amb el bebè".

Davia explica que "feia molts anys que no es procedia així, perquè per a les especialitats més grans es constituïen tribunals a totes les illes". No era així per a les petites, un fet que Davia "entén, perquè és comprensible que no surti a compte constituir un tribunal per tres aspirants", i en aquests casos sí que es desplaçaven a Mallorca. A més a més, en cas que els opositors superin la primera prova, "hauran de tornar per fer la segona i hauran de fer front de nou a les despeses de desplaçament, allotjament i manutenció".

Per part seva, l'STEI Intersindical ha reclamat una rectificació a la Conselleria d'Educació perquè hi hagi tribunals a totes les illes i perquè no es carreguin damunt les espatlles del col·lectiu interí, "ja de per si precaritzat, els costos d'un desplaçament i un allotjament en mesos en plena temporada alta".

stats