Societat 26/08/2020

Santa Maria, Deià i Esporles, els municipis més afectats pel covid-19

Les zones bàsiques de salut amb més afectació pel coronavirus són la de Son Gotleu, la de l'Escola Graduada i la de Son Ferriol, a Palma

Ara Balears
2 min

PalmaLa xifra de contagis de coronavirus continua augmentant a un ritme prou alarmant perquè el Govern hagi anunciat noves restriccions per intentar frenar la pandèmia a les Balears. Fins aquest dimecres s'han detectat 2.312 casos actius de covid-19 i el virus ja ha causat 336 morts. Però la pandèmia no s'escampa igual a tot arreu: els informes del Servei Epidemiològic de la Conselleria de Salut del Govern indiquen que, a alguns municipis, la incidència del covid-19 és molt més elevada que en altres.

De fet, segons el darrer informe, fet amb les dades de contagis d'aquest agost (fins aquest dimarts, dia 25), Santa Maria, Deià i Esporles –totes a Mallorca– són les poblacions amb més casos detectats per cada mil habitants, amb 7,05, 6,48 i 5,73, respectivament. No gaire enrere queden Palma (5,64) i Valldemossa (5,59). A l'informe anterior, de dia 19, els municipis més afectats eren Valldemossa, Santa Maria i Palma. Tot seguit podeu veure en un mapa la taxa d'incidència a les Balears, municipi per municipi:

De fet, a Mallorca, les zones més afectades són la badia de Palma amb els seus voltants i els municipis de la Serra més propers a Ciutat. A fora de Mallorca, les poblacions amb més incidència del coronavirus són Eivissa (3,48) i Sant Josep de sa Talaia (2,99), mentre que a Formentera hi ha 2,64 positius per cada mil habitants. A Menorca, els municipis més afectats són Sant Lluís (1,18) i Ciutadella (1,07).

Les dades per zones bàsiques de salut de l'últim informe del Servei Epidemiològic, però, permeten descobrir que el barri palmesà de Son Gotleu és, de llarg, l'àrea amb més incidència, amb 7,28 casos per cada mil habitants durant aquest mes, fins el dia 25. El segueixen la zona de l'Escola Graduada (6,36), la de Son Ferriol (6,19) i la de Son Rullan-Aragó (5,84), totes també a Palma. En aquesta taula podeu consultar -i cercar- la taxa d'incidència corresponent a cada zona bàsica de salut:

Més contagis de 20 a 49 anys

Les diferències sobre com s'escampa el virus a les Balears no són només geogràfiques. L'edat també és un factor clau. Si bé des de l'inici de la pandèmia el grup d'edat en què hi ha hagut més contagis sempre ha estat el d'entre 20 i 49 anys -també és el més gran, en número d'anys-, ha anat augmentant el seu pes específic. Si durant el febrer i el març el 38,6% dels casos diagnosticats tenien aquesta edat, fins a l'agost aquest percentatge ha crescut fins que gairebé s'ha duplicat, arribant al 63%.

També ha anat augmentant gradualment la incidència del coronavirus entre els mes joves -amb una lleugera davallada durant l'agost respecte el juliol, però aquest increment no es pot comparar amb el que afecta el grup d'entre 20 i 49 anys. Els de 50 anys o més han passat de representar gairebé un 60% dels casos diagnosticats a ser poc més d'un 23%. Probablement aquesta evolució té a veure amb el fet que al principi de la pandèmia es detectaven gairebé només els casos greus i ara es diagnostica un nombre important de casos asimptomàtics i lleus.

stats