Societat 08/12/2020

Es multipliquen per deu les multes per pesca furtiva a l'Albufera i l'Albufereta

Bona part de l’increment d’aquesta activitat il·lícita està relacionada amb el cranc blau

Ara Balears
2 min
Imatge d'un cranc blau.

PalmaEl Servei d'Agents de Medi Ambient alerta d'un augment de la pesca furtiva al Parc Natural de l'Albufera i a la Reserva Natural de l'Albufereta. Durant els primers 11 mesos de l'any, els agents han aixecat 140 actes per aquest motiu en aquests dos espais naturals, una xifra que multiplica per deu les 13 actes aixecades pel mateix motiu l'any passat. Bona part de l'increment d'aquesta activitat il·lícita està relacionada amb l'interès per la pesca del cranc blau (Callinectes sapidus).

La Conselleria de Medi Ambient i Territori subratlla que la pesca i el marisqueig en els espais naturals protegits està prohibida i és sancionable. A més, el director general d'Espais Naturals, Llorenç Mas, ha assenyalat que la setmana passada es va reunir amb la direcció del Parc Natural per estudiar mesures, com ara posar més senyalització a les zones més conflictives.

D'altra banda, recorda que a partir de demà es podran començar a demanar les autoritzacions de pesca del cranc blau a certs indrets de Mallorca després de l'acord assolit, a principi de novembre, entre la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat i el Consell de Mallorca. La institució insular, a través del Servei de Caça i Pesca Fluvial, serà l'encarregada de tramitar les autoritzacions.

Els interessats en la pesca d'aquesta espècie hauran de tramitar aquesta autorització específica, independentment de si en tenen una per a aquesta pràctica esportiva. Entre els requisits per poder pescar cranc blau es troben, per exemple, el de pescar-lo únicament amb canya i fil, amb el salabret i pinces com a elements auxiliars per a la seva extracció de l'aigua. També caldrà llevar un quelícer al cranc en el moment de la captura i després de tornar a calar.

Així mateix, no es podran alterar les condicions de la ribera de la zona humida obrint vials o marcant la zona de pesca. Tampoc no es podrà pescar en zones on hi hagi residus de cap mena en un radi de menys de deu metres del pescador. Una vegada s'hagin capturat els exemplars, s'haurà de presentar al Servei de Caça el resum de captures en un termini màxim de 30 dies naturals després que acabi la vigència de l'autorització. Els exemplars extrets seran per a consum propi, en cap cas per comercialitzar.

En concret, es permetrà capturar aquesta espècie a 11 zones de l'illa: tres al municipi de Santa Margalida i dues a Pollença, així com a Alcúdia, Capdepera, Llucmajor, Manacor, Muro i Palma. El projecte Calibal, de la UIB, ha facilitat la tasca de determinar les zones on es pot permetre la pesca. Mas assenyala que es tracta d'una prova pilot que, en cas de tenir repercussions positives, es podria estendre a la resta d'illes de l'Arxipèlag.

stats