Societat 10/11/2020

El Consell de Mallorca permetrà la pesca del cranc blau per aturar-ne l'expansió

Es podrà capturar a 11 zones de l'illa, però només per a consum propi, en cap cas per comercialitzar

Ara Balears
2 min
10 de les espècies invasores més nocives per a la biodiversitat

PalmaEl Consell de Mallorca, com autoritat competent, permetrà la pesca recreativa del cranc blau (Callinectes sapidus) per aturar l'expansió de l'espècie. Es podrà capturar a 11 zones de l'illa: tres ubicades al municipi de Santa Margalida, dues a Pollença i la resta a Alcúdia, Capdepera, Llucmajor, Manacor, Muro i Palma. Es preveu que les autoritzacions es puguin començar a demanar a partir de dia 1 de desembre, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat. El cranc blau no es pot pescar als espais naturals protegits.

Els crancs només es podran pescar amb canya i fil, amb el salabret i pinces. La Conselleria ha insistit que no es podran alterar les condicions de la ribera de la zona humida obrint vials o marcant la zona de pesca. Després de capturar-ne exemplars, caldrà presentar al servei de caça del Consell el resum de captures inclòs en l'autorització en un termini màxim de 30 dies naturals després que finalitzi la vigència de l'autorització. Els exemplars pescats només seran per a consum propi, en cap cas per comercialitzar.

El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat del Govern, Llorenç Mas, i el director insular de Cooperació i Caça del Consell de Mallorca, Jaume Tomàs, han anunciat aquest dimarts l'acord i les condicions per poder pescar cranc blau. Medi Ambient ha establert les condicions per poder aconseguir l'autorització de captura i també ha cartografiat els indrets en què estarà permesa la pesca del cranc blau. El mapa s'adjuntarà amb l'autorització i també es podrà consultar a través del visor de l'IDEIB.

Medi Ambient ha recordat que el Parc Natural de l'Albufera és una de les zones humides de les Balears amb major nombre d'exemplars de cranc blau. A través del projecte finançat per l'Impost de Turisme Sostenible, Prats Nets d'Invasores, se n'ha pogut fer un control col·locant-hi 12 nanses. L'actuació ha permès retirar 1.144 exemplars de cranc blau des de l'any passat: 489 individus el 2019 i 655 enguany.

stats