Societat 16/02/2024

Multen amb 2 milions el policia local de Palma acusat de llogar infrahabitatges a migrants

Consideren que ha comès 68 infraccions molt greus

ARA Balears
2 min
Segons Fidalgo, a Idealista figuren més de 800 locals anunciats a Palma.

PalmaLa Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat de les Illes Balears ha imposat una sanció de dos milions d'euros al policia local de Palma acusat de llogar infrahabitatges a persones amb pocs recursos econòmics on vivien en condicions quasi inhumanes. Des de la institució han considerat que l'home ha duit a terme 68 infraccions molt greus. La resolució de sanció es va notificar a mitjans de gener i ara l'acusat té fins d'aquí a un mes per presentar un recurs de reposició (encara no ho ha fet) i també un termini de dos mesos per interposar un recurs contenciós-administratiu.

Es tracta de la sanció més gran que ha imposat la Conselleria d'Habitatge amb relació a infrahabitatges i és més alta que la suma de totes les multes posades fins ara (en total, fins ara, s'havien interposat 54 sancions amb un import global de 492.126,64 euros, per creació d'infrahabitatges o per fer publicitat d'infrahabitatges). Cal recordar que la creació d'infrahabitatges està tipificada a la Llei d'habitatge de les Balears com una de les infraccions més greus, les quals es sancionen amb multes a partir de 30.001 euros i fins a 90.000 euros. La sanció s'estableix amb una multa per cada un dels infrahabitatges creats.

Cal recordar que el cas es va fer públic el passat mes de novembre quan agents de la Policia Nacional varen detenir l'acusat per llogar trasters i locals comercials com a habitatges a migrants en situació il·legal. L'home va ser acusat d'un delicte d'afavorir la immigració irregular, un altre contra la integritat moral i un d'estafa. El policia local feia quasi dos anys que llogava aquests infrahabitatges a persones vulnerables i molts d'aquests espais no tenien ni llum ni cap mena de ventilació. A més, havia convertit els locals comercials en microhabitatges, on convivien diverses persones en un espai molt reduït, que en el millor dels casos tenia 15 metres quadrats –molts feien 10 metres quadrats. A més de cobrar una mitjana de més de 450 euros al mes, l'acusat també havia manipulat els comptadors de la llum, l'aigua i el gas i els feia pagar quantitats molt més elevades.

Una altra de les estafes que duia a terme aquest agent era prohibir als migrants empadronar-se on vivien fins que no fes un any que li pagaven el lloguer per tal de garantir que es quedarien molt temps i li pagarien cada mes. En el moment de la detenció, entre 60 i 70 persones vivien als trasters i als locals, les quals varen ser desallotjades, també pel risc de patir un accident, ja que els trasters i els locals no tenen ventilació i són insalubres.

stats