Detenció
Societat 24/11/2023

Detenen un policia de Palma que llogava trasters a migrants per viure-hi

Segons la investigació, molts allotjaments no tenien ni llum ni cap mena de ventilació

ARA Balears
2 min

PalmaLa Policia Nacional ha detingut un policia local de Palma que llogava trasters i locals comercials com a habitatges a migrants en situació il·legal. L'home és acusat d'un delicte d'afavorir la immigració irregular, un altre contra la integritat moral i un d'estafa. La investigació va començar arran d'una denúncia que va partir de la Conselleria d'Habitatge. L'acusat cobrava entre 300 i 750 euros als migrants pel lloguer dels trasters i locals.

La investigació assenyala que el detingut feia més de dos anys que llogava aquests locals i que molts dels allotjaments no tenien ni llum ni cap mena de ventilació i que els migrants vivien en unes condicions insalubres. A més, havia convertit els locals comercials en microhabitatges on convivien diverses persones en un espai molt reduït, que en el millor dels casos tenia 15 metres quadrats –molts feien 10 metres quadrats. A més de cobrar una mitjana de més de 450 euros al mes, l'acusat també havia manipulat els comptadors de la llum, l'aigua i el gas i els feia pagar quantitats molt més elevades. La Policia Nacional ha detallat que en alguns allotjaments només tenien una bombeta i una aixeta i que els comptes que pagaven de llum i aigua no es corresponien amb aquesta situació. Una altra de les estafes que duia a terme aquest agent era prohibir als migrants d'empadronar-se on vivien fins que no fes un any que li pagaven el lloguer per tal de garantir que es quedarien molt temps i li pagarien cada mes.

L'home tenia en propietat 73 trasters i locals comercials que llogava com a habitatges a aquestes persones. Segons ha descobert la Policia Nacional durant les investigacions, el detingut cercava sempre persones migrants que no tinguessin els papers en regla, en una situació extrema i amb pocs recursos. De fet, per localitzar-los amb major facilitat, l'ajudaven algunes persones que el posaven en contacte amb possibles víctimes. Així mateix, una de les víctimes va empadronar de manera fraudulenta altres 12 persones en situació irregular.

Actualment, entre 60 i 70 persones vivien als trasters i als locals, les quals han estat desallotjades, també pel risc de patir un accident, ja que els trasters i els locals no tenen ventilació i són insalubres. De fet, molts dels residents cuinaven amb bombones de butà, que, segons el cos policial, podrien haver explotat en qualsevol moment i provocar un gran accident. La Policia Nacional ha explicat aquest divendres en roda de premsa que la investigació la va iniciar la Policia Local de Palma fa uns mesos i que en el moment en què es van començar les diligències policials, desconeixien que l'autor dels delictes era un agent del cos. Quan van identificar el presumpte autor dels fets van informar la Policia Nacional, que es va fer càrrec de la investigació fins a aquest divendres que s'ha donat per tancat el cas després de la detenció de l'home. El cos policial també ha explicat que es clausuraran els trasters i els locals pròximament, però haurà de ser la justícia qui "marqui com actuar". La consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, ha apuntat que l'expedient de sanció està en fase d'instrucció i que va ser el servei d'Inspecció d'Habitatge qui va presentar la denúncia al cos policial.

stats