Des de la moratòria, el nombre de places turístiques ha augmentat

Terraferida i i DinsAirbnb fan públiques les dades actualitzades d'Airbnb a les Illes Balears

Terraferida i DinsAirbnb han fet públiques les dades actualitzades d'Airbnb a les Illes Balears aquest dissabte al matí en roda de premsa. Just un any després de la nova regulació sobre el lloguer turístic, la multinacional augmenta amb més de 10.000 places l'oferta, un total de 135.291. Els grans comercialitzadors, sota identitats falses, manegen el 66% dels lloguers.

En la recerca de dades s'ha fet la comparativa dels dos darrers anys. A la foto fixa es detecta que a totes les Illes les places han crescut de manera exponencial, excepte a Eivissa, on han davallat. Formentera ha experimentat un augment espectacular del 20%. El creixement continuant de places fluctuants, tant per via legal com il·legal, a més d'una legislació, requereix mesures de control. Cada inspector abasta unes 30.000 places turístiques, i per ara no es preveu incrementar el nombre d'agents reguladors, que es veuen desbordats sobre el control de places.

L'economia familiar és real només en part, ja que hi ha nous capitals d'inversió que es fan càrrec d'aquestes places. En la recerca han detectat que entre els deu primers comercialitzadors, tres estan instal·lats a Alemanya, un als Emirats Àrabs, dos són mallorquins i la resta no es varen poder localitzar, per la qual cosa pensen que poden estar en paradisos fiscals. El lloguer turístic que està en mans de petits propietaris és totalment minoritari. Entre els majors comercialitzadors, s'hi troben noms falsos, com ara Franz Garcias, que gestiona més de 5.000 places. De mitjana, cada perfil comercialitza unes 40 places; uns 246 comercialitzadors tenen el 60% de les places.

Des de la moratòria, el nombre de places ha augmentat. Airbnb és només un dels gestors de places; altres, com Homeaway, són més difícils de mesurar. Durant els primers anys de legislatura es varen negar els paràmetres mesurables, i tot i crear mesures de control, és molt difícil de fer-les complir. El poder d'actuació de l'administració és de cada vegada més insignificant davant de multinacionals que paguen els seus impostos a altres països, com Irlanda, i quan la sanció màxima que se'ls pot aplicar és de 300.000 €, amb les xifres que mouen, resulta una despesa insignificant. Terraferida proposa sancions als particulars i més mitjans per realitzar les inspeccions.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF