Obituari
Societat 22/02/2024

Mor Jeroni Albertí, expresident del Parlament i fundador d'Unió Mallorquina

Va ser el primer president del Consell General Interinsular i del Consell de Mallorca

ARA Balears
2 min
Jeroni Albertí

PalmaEl fundador d'Unió Mallorquina i expresident del Parlament (1987-1991) Jeroni Albertí ha mort a Palma. Així ho ha confirmat la Cambra Autonòmica aquest dijous. Nascut a Banyalbufar l'any 1927, Albertí va ser el primer president del Consell General Interinsular (òrgan preautonòmic) l'any 1982. Sens dubte, Albertí ha estat un dels polítics més destacats de la història de les Balears, ja que va jugar un paper clau pel que fa al desenvolupament de l'autonomia de les Illes.

Va ser president de l'Associació d'Industrials de Mallorca (Asima) entre 1971 i 1983, i durant el seu mandat destaca la creació de l'IBEDE, l'Institut Balear de Direcció Empresarial, un institut de formació permanent de l'empresariat balear. Jeroni Albertí també va ser president regional, i va ser senador a les eleccions del 1977.

Un cop iniciat el projecte autonòmic, va presidir l'Assemblea de Parlamentaris de les Illes Balears encarregada d'iniciar els passos establerts a la Constitució espanyola per a accedir a l'autonomia i va ser nomenat president del Consell Insular de Mallorca preautonòmic el 1979. Després de la pèrdua d'UCD en les eleccions de 1982, i amb Unió Mallorquina recentment fundat per ell, es va presentar a les eleccions autonòmiques l'any 1983, i fou elegit president del Consell Insular de Mallorca amb el suport de Coalició Popular, a canvi del suport d'UM per a Gabriel Cañellas com a president autonòmic.

Prohens destaca la figura de Jeroni Albertí

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha lamentat aquest dijous la mort de Jeroni Albertí i n'ha destacat la importància en la transició de les Balears. "Home d'Estat, president del Consell General Interinsular que va precedir el Govern, president del Parlament, impulsor de la nostra autonomia, referent del centredreta autonomista de les nostres Illes. Culte, sempre assenyat i implicat en la prosperitat de les Illes Balears. Descansi en pau", ha indicat la cap de l'Executiu en el seu compte de la xarxa social X.

stats