Vins
Societat 05/09/2022

Els millors vins mallorquins segons Jancis Robinson, la crítica més influent del món

Raor com a espumós, Soca-rel com a blanc, i 4 Kilos i Can Axartell com a negres, els vins preferits de l’experta del 'Financial Times'

Patrícia Segura
3 min
Dues copes de vi.

PalmaJancis Robinson (Regne Unit, 1950) és una de les crítiques de vins més importants del món i el 2018 les enquestes que es varen fer als Estats Units i França la varen considerar com una de les més influents. Aquesta periodista britànica ha dedicat als vins de Mallorca el darrer dels seus articles setmanals al Financial Times, que es va publicar dissabte. Després de recórrer diferents cellers i restaurants de l’illa aquest estiu, la crítica ha fet una classificació dels vins mallorquins que prefereix, a més de destacar la gran quantitat d’etiquetes que s’hi produeixen. "Vaig passar una setmana a l'illa el mes passat i semblava que hi havia noms nous a cada carta de vins", explica a l'article.

Pel que fa als dotze vins de la seva llista, el Raor de l'Edició Especial de 2018 és el que ha elegit com a espumós. Entre la seva selecció de vins blancs esmenta el Miquel Gelabert de 2016 i el Soca-rel de 2021. La classificació continua amb els vins negres: 4 Kilos, Can Axartell, Can Majoral, Can Verdura, Can Xanet, Miquel Gelabert, Mesquida Mora, Ribas i Soca-rel.

La crítica internacional conta el recorregut pels cellers i restaurants de Mallorca. "Molts nouvinguts s'estan incorporant a la producció de vi, sobretot Can Axartell, un celler especialment elegant situat al sud-oest de Pollença, al nord de l'illa", explica. Però no és l'únic vi que va cridar l'atenció de Robinson. "També em vaig enamorar d'un altre raïm de proximitat, la gargollasa o gorgollasa, que en la seva delicadesa s'assembla gairebé al pinot noir. Va ser rescatat de l'extinció per la família Ribas i encara és relativament estrany, una mica com el raïm blanc aromàtic de moda Giró Ros", descriu l'experta. I encara hi ha més varietats. "Escursac, rescatat per Galmés i Ribot, sembla que fa negres una mica rústics però definitivament envellits. Un altre raïm, el jaumillo, ha estat redescobert tan recentment que el seu ús només es permet de manera experimental. El politxo, l'impressionant primer vi que ens van servir al restaurant Brut de Llubí, sembla que està elaborat amb raïm vinater", continua.

També en destaca el disseny

Tanmateix, Robinson no només es va fixar en el contingut de les botelles, sinó que també en va destacar l'aspecte extern. "Una altra característica general va ser l'atractiu i el disseny conscient de les etiquetes, cosa que potser té a veure amb la proximitat de Barcelona. No és estrany que els vins mallorquins estiguin cada cop més de moda a Espanya o al que els mallorquins anomenen la Península", explica la crítica.

El seu article anomena des del raïm Manto Negro de Binissalem fins als vins de la Denominació d'Origen Pla i Llevant, de municipis com Algaida, Ariany, Artà, Campos, Capdepera i Felanitx. "El seu raïm principal és el callet, generalment fresc i lleuger. Però ambdues zones vinícoles també produeixen una gran quantitat de blancs secs refrescants del raïm autòcton conegut com a premsal blanc i Moll", declara l'escriptora. Robinson assenyala les varietats de raïm mallorquines "redescobertes tan recentment, que encara no figuren a les llistes autoritzades de vinyes de les dues grans denominacions o denominacions de l'illa".

"Després d'haver heretat les vinyes dels seus pares, una nova generació de productors de vi està començant les seves pròpies etiquetes, en lloc de vendre raïm a granel als productors més grans de l'illa", explica Robinson sobre els productors illencs. La qualitat i l'exclusivitat de les vinyes mallorquines n'augmenten el preu. "La majoria dels productors són a petita escala i els seus vins no són barats. Els grups turístics s'han substituït en gran part per més visitants de luxe i l'oferta d'hostaleria de l'illa s'hi ha adaptat en conseqüència", explica l'experta. De fet, la venda de vins de qualitat de les Illes ha augmentat enguany un 36% i ha tornat a les xifres prèvies a la pandèmia, segons informava el març la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern balear.

Aquests són els millors vins mallorquins, segons la crítica internacional Jancis Robinson: 

Vi escumós

• Raor, Premsal Brut Edició Especial 2018 Pla i Llevant 11,5%

Vi blanc

• Miquel Gelabert, Sa Vall Selecció, 2016 DO Pla i Llevant 13.5%, 22,70€ El Mallorquín, Alemanya

• Soca-rel, Politxo 2021 Vi d'Espanya 12%

Vi negre 

• 4 Kilos, Grimalt Caballero 2019 VT Mallorca 12,5%, 31,99€ Terra-Vinum, Hamburg

• Can Axartell, Terrum 2019 VT Mallorca 13%

• Can Majoral, Can Majoral Callet 2019 DO Pla i Llevant 12,5%

• Can Verdura, Vins Oblidats Escursac 2021 Vi d'Espanya 12%

• Can Xanet, Sibila 2018 VT Mallorca 13,5%, 36€ Peral Spanische Weine Delikatessen, Alemanya

• Miquel Gelabert, Gran Vinya Son Caules 2014 DO Pla i Llevant 13,5%, 26,90€ El Mallorquín

• Mesquida Mora, Sòtil 2021 VT Mallorca 12,5%, 37,90€ Lobenbergs, Gute Weine, Bremen

• Ribas, Ribas de Cabrera 2018 VT Mallorca 15%, SKr650 Wine Dog, Estocolm i Alemanya

• Soca-rel, Escursac 2021 Vi d'Espanya 13%

stats