Societat 25/01/2023

MÉS prepara dimissions pel català a la sanitat i l'OCB durà el Govern als jutjats

El PSIB ha mantingut que no rectificarà en les reunions amb els partits i entitats en defensa del català

2 min
El coordinador de MÉS, Lluís Apesteguia, durant la roda de premsa de dilluns en què va posar sobre la taula possibles dimissions.

PalmaMÉS per Mallorca ha donat per trencades les negociacions amb el PSIB pel conflicte amb el català en el procés d'estabilització a la sanitat pública i reunirà l'executiva per concretar dimissions d'alts càrrecs de Política Lingüística del Govern. La tensió entre els socis ha anat augmentant les darreres hores pel fet que l'Executiu no exigeixi coneixements de català a metges i infermeres del Servei de Salut que volen estabilitzar la seva plaça, i Unides Podem s'ha sumat aquest dimarts a la crítica dels ecosobiranistes i ha demanat al PSIB que "no retalli drets".

El PSIB ha mantingut en totes les reunions amb partits i entitats la seva posició de no rectificar. De fet, la portaveu socialista, Pilar Costa, ha assegurat aquest dimarts que no es modificarà el procés d'estabilització perquè va finalitzar dilluns i "no es pot remoure per donar garanties jurídiques". Així i tot, des de MÉS asseguren que ja el 21 de desembre es varen fer reunions perquè es rectificàs aquesta decisió.

L'Obra Cultural Balear reunirà la junta directiva aquest dijous i tot apunta que durà el Govern als jutjats, ja que l'entitat va avisar que aniria per la via judicial si els socialistes no canviaven de decisió. D'altra banda, es preveu que es convoqui demà el Consell Social de la Llengua, que es pot fer per via d'urgència en dos dies, o per via ordinària, en un termini de cinc. L'OCB ja estava recollint firmes dels membres del Consell per exigir una convocatòria d'urgència.

Les dimissions que es donen per més segures són les dels màxims responsables de Política Lingüística, la directora general Beatriu Defior i el secretari autonòmic Miquel Àngel Sureda. Tots dos departaments estan dins la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en mans dels socialistes. L'ARA Balears ha contactat amb Defior per conèixer la seva opinió sobre les decisions en política lingüística preses pels socialistes: "Faré les declaracions quan correspongui, ara no és el moment", ha contestat.

stats