Societat 20/05/2021

Augmenta la participació en les eleccions a la UIB respecte dels anteriors comicis

Un 13,6% dels electors ja ha votat per triar el nou rector de la UIB

2 min
La UIB presenta una oferta formativa amb molt pocs graus i màsters si es compara amb altres universitats de l’Estat.

PalmaUn 13,58% dels electors de la comunitat universitària ha votat per triar la persona que ocuparà el càrrec de rector a la UIB fins les 12 h del migdia. En concret, han votat el 64,6% dels professors permanents; el 28,2% de la resta de docents; el 7,7% dels estudiants i el 63,7% del personal d'administració i serveis.

Tot apunta que la participació serà major que en els anteriors comicis, segons ha assegurat l'actual rector, Llorenç Huguet. Ha detallat que, en aquest primer sondeig, ja es detecta un increment de les persones que han votat, respecte de les eleccions de 2017, quan es va fer el sondeig a les 14 h (dues hores després que enguany).

En declaracions als mitjans, Huguet ha defensat que se'n va "amb la idea que hem deixat la universitat millor del que ens la vàrem trobar" i que agafa amb "il·lusió i ganes" la nova etapa, marcada per "projectes d'investigació i recerca" i pel retorn a la docència. "M'incorporaré on estava, fent dues assignatures, de matemàtiques i tecnologia", ha precisat.

Un total de 16.044 persones estan convocades a les urnes, aquest dijous, per elegir el nou rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Dues candidatures opten al càrrec: Jaume Carot Giner i Carme Orte Socias, catedràtics d'universitat.

Aquests comicis seran els primers que es faran íntegrament mitjançant el vot electrònic. L'electorat està distribuït de la següent manera: professors doctors amb vinculació permanent a la Universitat (639 persones, amb el 51% del vot), resta de personal docent i investigador (1.147, amb el 12%), estudiants (13.632, amb el 25%) i personal d'administració i serveis (626, amb el 12%).

Cal recordar que les darreres eleccions al càrrec de rector es varen celebrar l'any 2017. En aquell moment el cens era de 15.731 persones i la participació va ser del 90,45% entre els doctors; un 42,75%, entre el personal docent i investigador; el 9,82% en el cas dels estudiants; i un 84,06% en el personal d'administració i serveis.

Vot electrònic

La votació està oberta des de les 9 h del matí fins les 18 h de l'horabaixa, a través d'una plataforma de votació electrònica a la qual es podrà accedir a través de la pàgina web . Els resultats es faran públics al voltant de les 19 h.

Els votants de la comunitat universitària hi han d'entrar amb les credencials d'identificació única de la UIB, des de qualsevol dispositiu electrònic connectat a internet (telèfon mòbil, tauleta o ordinador). Quan hagin entrat a la plataforma genera un codi xifrat i protegit que ningú no pot identificar per garantir la seguretat i anonimat del vot.

Una vegada que s'hagi tancat l'urna, la mesa electoral electrònica l'obrirà en presència dels interventors de cada candidatura. L'empresa encarregada de la plataforma de votació, SCYTL Election Technologies, prestarà assistència tècnica durant tota la jornada i durant tot el temps de votació. Hi haurà dos telèfons d'atenció a l'usuari: el 971 17 33 98 per problemes tècnics i el 971 17 34 17 per la resta.

Per aquells que no tinguin cap dispositiu electrònic o tingui problemes tècnics, la Universitat posarà a la seva disposició ordinadors als edificis Gaspar Melchor de Jovellanos, sa Riera i a les seus universitàries de Menorca i d'Eivissa i Formentera.

Demandes del SEPC

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han convocat una concentració al migdia perquè qui guanyi les eleccions compleixi les seves demandes, "per fer front a la crisi educativa en la qual estam immersos", apunten. Aquests reclams són: que s'equiparin equiparació de preus de grau i màster entre si; que sigui obligatori remunerar les pràctiques, fixant de sou mínim el Sou Mínim Interprofessional (SMI), un pla de xoc per blindar el català a la universitat, i fer protocols feministes efectius, així com revisar els plans docents per garantir-ne la perspectiva de gènere. També demanen "el suport per l'absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública".

stats