Per pa i per sal
Societat 06/08/2022

Memòria i reconstrucció

Descobreix com fer aquesta recepta a casa

3 min
Coca ensaïmada.

PalmaSi hi ha una recepta que estim per damunt de totes les que he fet és la coca ensaïmada de la padrina Antònia. És una pasta que du feineta i dedicació i per aquest motiu la padrina no la feia sovint, només en ocasions especials, quan venien de visita les ties de França o s’acostaven les festes patronals. Si era en temps de fred la coca tovava davall la camilla i s’aixecava els vespres, si calia, per rompre el tou. L’estiua afavoria el treball i les esperes perquè amb la calor pujava aviat, un ventre inflat en el motllo ennegrit per les fornades.

Les ties i els cosins francesos es menjaven el seu bocí amb molt de gust. Ens reuníem al voltant del menjador i hi havia un cert silenci entre mossegada i mossegada. Després tornaven a demanar la recepta a la padrina, com havien fet l’any anterior. Ella la recitava, ben convençuda que no la farien mai, amb la feinada que duia. Sabia que les seves parentes no s’aixecarien els vespres a vigilar el tou ni treballarien la pasta tant com calia. Vaig tenir l’oportunitat de fer-la amb ella unes quantes vegades i en una d’elles vaig apuntar els ingredients i el procés però les instruccions eren imprecises: una grapada d’això, un poc d’allò, la farina que prengui.... ma mare em va ajudar en la reconstrucció, una ajuda essencial a l’hora d’acostar-me a la recepta que recordava. La vaig haver d’elaborar bastantes vegades fins que s’acostà al record que el meu paladar estotjava. Tanmateix mai serà aquella coca desitjada, un bocí alt i deliciós, el sabor del qual ha quedat guardat ben viu a la meva memòria. La padrina deia que l’ensaïmada volia feina, treball de braç, airejar una vegada i una altra la massa a fi que captàs l’oxigen necessari per poder fermentar a voler. I després, un cop tovada, tornar a refer el camí desfet. Quasi sempre l’entorcillava, en altres només feia una bolla que posava en el motllo.

L’origen de l’ensaïmada és incert. S’especula que podria ser d’origen àrab i que deriva de la bulema, un dolç elaborat amb els mateixos ingredients a excepció del saïm, que se substituiria per mantega de llet d’ovella. Segons el cuiner Antoni Pinya, provindria d’un pa festiu jueu que es va cristianitzar a causa de la gran pressió que hi va haver durant el segle XVII sobre aquest col·lectiu. Per dissimular, començaren a utilitzar saïm davant la gent per fer visible l’ús que feien del porc i no posar en risc la seva vida. Podria ser que les connexions entre ambdues civilitzacions donassin lloc al nostre dolç més emblemàtic. Un dolç que, curiosament, s’ha proveït d’un ingredient prohibit per a les seves religions. Són nombroses les referències en els receptaris. La majoria només esmenten els ingredients. En algunes s’adverteixen els temps. En trobam de trenades, amb patata i amb raïssons. Quasi sempre solen referir-se al tamany, si seran grosses o per a una quantitat d’ensaïmades petites. Un fet bastant comú és que quasi sempre es comencen a partir d’un panet cru, com ocorr en moltes receptes antigues de masses fermentades.

Com veureu, és una coca laboriosa però no complicada, no es pot fer de manera improvisada. Necessitareu temps i paciència. Recoman començar-la un horabaixa i emprar la nit perquè pugi. Comptant el ferment haureu de deixar que tovi quatre vegades. Val la pena.

Els ingredients que pos aquí són per a mig quilo de farina i surt una coca bastant grossa.

Coca ensaïmada

Fondrem el llevat amb l’aigua i hi afegirem la farina tamisada. Empolsarem amb un pessic de farina. Taparem amb un drap i deixarem que fermenti. Quan vegem que ha pujat de volum i que té moltes bombolletes serà senyal que ja està a punt.

En un ribell o en un bol gros lligarem els ous amb el sucre, afegirem els 80 gr de saïm i després l’aigua i el llevat. Hi posarem la farina tamisada i mesclarem fins que tinguem una pasta homogènia. Un cop la tinguem feta començarem a treballar-la airejant la pasta. L’aixecarem de baix cap a dalt obrint-la i recollint-la com si obríssim un ventall. La treballarem entre 5 i 10 minuts. Ens untarem les mans d’oli i recollirem la pasta de les mans i del ribell. La taparem i deixarem que dobli el seu volum.

Una vegada hagi tovat, repetirem el procés una l’altra vegada i deixarem que creixi.

Tornarem a rompre el tou, treballarem un poc i farem una bolla. Estirarem la pasta en una superfície enfarinada i l’aprimarem tant com poguem. Ens ha de quedar tan fina com sigui possible. Untarem la pasta amb el saïm que teníem reservat procurant que quedi ben escampat i començarem a enrodillar-la fins que ens quedi una corda. Farem un caragol en un motllo ample i alt o també en una llauna de forn, evitant que la pasta es toqui entre si. Deixarem que tovi de nou fins que hagi doblat volum.

Encalentirem el forn a 180ºC i hi posarem la coca-ensaïmada dins. Als 10 minuts baixarem el forn a 170 ºC i la hi tendrem 5 minuts més. Alerta perquè fa molta via a coure. La punxarem amb un escuradents a la part més alta. Si surt net la treurem; si no, la deixarem uns minuts més sense deixar de vigilar-la. Deixarem que refredi sobre una reixa i l’empolsarem de sucre en pols quan ja sigui freda.

Ingredients

Per al llevat

l 40 gr farina de força

l 25 gr llevat fresc de forner 

l 62,5 gr aigua 

Per a la pasta

l 460 gr farina de força 

l175 gr sucre 

l 125 gr aigua

l 3 ous

l 80 gr saïm  

l Tot el preferment 

l 150-200 gr de saïm

 més per untar la pasta

stats