Societat 25/07/2022

La meitat dels avisos per ofegament a les Balears acaben en mort

Dels infants que acaben a l'UCI, en el 80% dels casos cap adult estava supervisant en el moment de l'ofegament

ARA Balears
2 min
Els primers turistes que han arribat a Mallorca per Setmana Santa a la Platja de Palma

PalmaLa meitat dels avisos per símptomes d'ofegament registrats enguany a les Illes Balears han acabat en mort. Concretament, segons dades registrades pel SAMU061, al llarg de 2022 hi ha hagut 47 avisos, 24 dels quals han acabat amb resultat de defunció. La Conselleria de Salut també alerta que, dels infants que acaben ingressats en unitats de cures intensives, en el 78% dels casos no hi havia supervisió de cap adult en el moment de l'ofegament.

En el Dia Mundial de la Prevenció dels Ofegaments, la Conselleria recorda que els infants menors de 5 anys són els que estan exposats a més riscos i, en aquest sentit, la supervisió dels adults "és vital" alhora d'evitar un ofegament. Aquesta temporada, un 30% dels avisos són per menors de 7 anys.

El perfil més habitual dels avisos que el SAMU601 per símptomes d'ofegament és el d'un home d'entre 40 i 65 anys. El 60% dels casos es registren a les platges i el 25% a piscines. Una quarta part dels casos està relacionada amb substàncies tòxiques i alcohol i el moment més freqüent és entre les 15 i les 17 h de l'horabaixa.

Dos infants morts

En el cas dels infants, des de principi d'any s'han registrat 14 casos que corresponen a menors de 7 anys, dos dels quals han perdut la vida. Segons dades registrades en els darrers anys a l'UCI pediàtrica de l'Hospital Universitari Son Espases, de la totalitat dels casos que arriben a la unitat de cures intensives, el 73% va recuperar la normalitat; un 19,3% va morir i un 7,2% va patir una encefalopatia greu. El 74% dels infants no sabien nedar de manera autònoma.

Cal dir que l'ofegament és considerat un problema de salut pública i és una de les deu principals causes de defunció en infants i joves en pràcticament totes les regions del món: produeixen 500.000 morts cada any. A diferència d'altres traumatismes, la supervivència està determinada quasi exclusivament per l'atenció prestada en el lloc de l'accident i depèn de dos factors: la rapidesa del rescat a l'aigua i la reanimació apropiada.

stats