Societat 08/05/2024

Ureña nega cap acord del Govern amb la trama Koldo per deixar caducar l'expedient de reclamació de les mascaretes

Ha insistit que el desistiment del primer expedient de reclamació es va fer perquè aquest partia d'errors, com el certificat de conformitat emés a l'empresa l'any 2020

ARA Balears
3 min
El director general de l'IB-Salut, al Parlament

PalmaEl director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, ha qualificat d"'inversemblant" que algú membre del Govern o algun dirigent de l'actual Servei de Salut acordàs amb la trama Koldo, després de pressions o indicacions, deixar caducar l'expedient de reclamació de les mascaretes fraudulentes adquirides a l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas.

Ureña ha comparegut aquest dimecres en la Comissió de Salut del Parlament, a instàncies del PSIB, per informar del desistiment del Govern en relació amb l'expedient de reclamació de les màscares. Sobre aquest punt, el diputat del PSIB Carles Bona ha lamentat, no obstant això, que el compareixent no hagi fet gairebé referències a aquesta qüestió en els més de 40 minuts de la seva primera intervenció.

Repàs històric

El director general ha fet una cronologia de la compra de les màscares l'any 2020 i la posterior reclamació. A continuació, ha assegurat que el que ha quedat demostrat és que va ser el Govern de Francina Armengol el que "va obrir les portes de les Balears" a la presumpta trama corrupta i que cap membre de l'actual Executiu autonòmic ha mantingut cap contacte amb persones relacionades amb l'empresa que està sent investigada per l'Audiència Nacional perquè es deixés caducar l'expedient.

Ureña ha insistit que la possibilitat que l'empresa i l'Executiu acordessin la caducitat és "absolutament inversemblant" i que si les escoltes a l'empresa que consten en les diligències haguessin revelat contactes amb el Govern, aquests s'haurien rastrejat. En aquest punt, ha tornat a defensar que la reclamació tenia vuit mesos de termini des del seu inici el 24 d'agost, sobre la base d'un informe de la Junta Consultiva de Contractació Administració. No obstant això, cal recordar que aquest argument el contradiu una sentència del Tribunal Constitucional en el cas d'administracions autonòmiques.

"Ho repetiré les vegades que faci falta. No hem rebut indicacions, no hem rebut cap pressió, no hi ha hagut absolutament cap contacte amb l'empresa de la trama. Com a màxim responsable de l'IB-Salut i com a ciutadà a mi em tranquil·litzaria moltíssim que els seus companys de partit diguessin el mateix. Moltíssim", ha assenyalat dirigint-se als diputats del PSIB.

Per recuperar tot l'import

En relació amb el motiu de la compareixença, el director general de l'IB-Salut ha insistit que el desistiment del primer expedient de reclamació es va fer perquè la reclamació inicial partia d'errors, com el certificat de conformitat amb l'empresa emès en 2020. En cas de prosperar no s'hauria recuperat l'import total de 3,7 milions d'euros i tenia vicis de nul·litat. "Algú defensaria una reclamació parcial? Si ara sortim d'aquí perquè tenim una mica de fam i demanem un batut i ens posen un cafè, pagarem el cafè? I més, si no ens el beurem?", ha argumentat, assenyalant que el Govern se sent obligat a tractar de recuperar l'import total.

Bona, per la seva banda, ha acusat Ureña de fer un discurs de contingut polític i de no cenyir-se al motiu de la compareixença, que era tractar el del desistiment de l'expedient de reclamació.

"Tranquil·litat absoluta"

La compareixença d'Ureña ha arribat dies després que els socialistes hagin presentat una denúncia contra ell, precisament per renunciar a la reclamació i acusant-lo de prevaricació administrativa, malversació de fons públics i tràfic d'influències. Tot plegat ha portat a un jutjat de Palma a incoar diligències. Sobre aquesta qüestió, Ureña ha fet una mínima referència, en resposta a una pregunta de la diputada del PP Isabel Borrás, mostrant "tranquil·litat absoluta", encara que ha matisat: "sincerament, hagués preferit que no me l'haguessin posat".

La compareixença d'Ureña en la Comissió de Salut en la Cambra autonòmica arriba quan falta menys d'una setmana perquè arrenquin les compareixences en la Comissió de recerca que ha d'estudiar en el Parlament la compra i reclamació durant la pandèmia de les màscares a l'empresa de la trama Koldo. Segons el calendari aprovat la setmana passada, Javier Ureña serà l'últim a comparèixer, el pròxim 7 de juny.

stats