Cas Koldo
Societat 02/05/2024

Un jutjat de Palma inicia diligències per la denúncia del PSIB contra Ureña per l'expedient del cas Koldo

L'acusació també es dirigeix contra la empresa Soluciones de Gestión y Apoyo Empresarial SL i el seu administrador, Íñigo Rotaeche

ARA Balears
2 min
El director general de l'Ibsalut, Javier Ureña, i el vicepresident del Govern, Antoni Costa, en una roda de premsa.

PalmaUn jutjat de Palma ha acordat iniciar diligències prèvies a la denúncia del PSIB contra l'actual director del Servei de Salut de les Balears (Ibsalut), Javier Ureña, per la renúncia a la reclamació a l'empresa del cas Koldo. Segons ha recollit Europa Press, el partit va presentar la denúncia per possibles delictes de prevaricació administrativa, malversació de doblers públics i tràfic d'influències.

La denúncia també es dirigeix contra l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo Empresarial SL i el seu administrador, Íñigo Rotaeche, investigat per l'Audiència Nacional en el cas Koldo. El jutge trasllada les diligències a la Fiscalia perquè es pronunciï, com havia avançat Diario de Mallorca.

El PSIB acusa Ureña de construir, amb el coneixement de la presidenta del Govern, Marga Prohens, i la resta de l'Executiu, un expedient per ocultar la caducitat de la reclamació a l'empresa per la qualitat de les mascaretes. Així, la denúncia atribueix a Ureña haver permès deliberadament la caducitat de l'expedient "en clar benefici de l'empresa i els seus partícips", instant un nou expedient de nul·litat "com a cortina de fum".

L'escrit de la formació socialista recull les escoltes als investigats del cas, en les quals, el presumpte cervell de la trama, Carlos Cueto, informava Rotaeche del fet que les Balears "no feien comptes continuar amb la reclamació de les mascaretes". Les investigacions de l'Audiència Nacional apunten a presumptes maniobres de Koldo per dur-ho a terme. La caducitat de l'expedient s'ha convertit en la principal arma entre el PP i el PSIB. La resolució que notifica la reclamació de l'empresa dona un termini de tres mesos i a això s'aferren els investigats en les seves converses quan parlen sobre el fet que les Illes no continuassin amb la reclamació.

Per la seva banda, l'equip de l'IB-Salut assegura que segons la normativa, el termini seria de vuit mesos i que, per tant, continuaria en termini, atribuint a un "error" material la referència als tres mesos. De totes maneres, l'administració no va arribar a respondre a les al·legacions presentades per l'empresa el novembre.

El cas va transcendir el febrer amb la detenció de l'exassessor de José Luis Ábalos, i el març l'IB-Salut va desistir d'aquella reclamació per considerar-la inviable a causa d'un document de l'anterior equip en què s'avalava la qualitat del carregament. Al mateix temps, va iniciar un nou expedient per declarar nul el contracte des del seu origen i reclamar l'import total, de 3,7 milions d'euros. L'empresa ha presentat al·legacions, segons han confirmat fonts de l'IB-Salut.

Paral·lelament, el Govern ha intentat personar-se davant l'Audiència Nacional perquè se li permeti actuar com a perjudicat en la causa principal. El jutge Ismael Moreno no ho va acceptar perquè el contracte es va pagar amb fons europeus, per la qual cosa considera que la perjudicada seria Europa.

Recentment, l'Advocacia de la Comunitat ha traslladat a l'Audiència Nacional l'acceptació de la suspensió de fons sol·licitada pel departament del vicepresident Antoni Costa. Així, acredita que els fons ja han estat descomptats a la Comunitat.

stats