Societat 25/06/2022

El mapa d'Antoni Verger de 1596

Una de les representacions cartogràfiques més antigues de la murada renaixentista que s'han conservat

Palma XXI
1 min
Mapa d'Antoni Verger de l'any 1596.

PalmaAntoni Verger, “sculptor per art de angulos”, fou artista reconegut i responsable d’obres d’art i arquitectura com el portal major de la Seu (1592-1601). El mapa de Verger del 1596, un dels més antics de la ciutat de Palma dels quals es té constància, es conserva a l’Arxiu de la Corona d’Aragó a Barcelona. Acompanyava un carta del virrei Ferran de Zanoguera a 15 de setembre de 1596.

En aquest mapa no hi figura la trama urbana, encara que sí que hi estan representades les plantes dels edificis importants. L’única referència al relleu és la llera del torrent de sa Riera, dividida en trams, cosa que ens indica l’existència de set ponts. Conté referències toponímiques, com ara “B. de S. Catalina”, “Porta del Sitjar”, “La riera”, “Portal del camp”, “La portella”, “Torre del moll”, “La porta del moll”...

Una rosa dels vents orienta el mapa, amb una flor de lis al nord i una creu de Malta a l’est. També simbolitza els vents mitjançant lletres majúscules, amb la lletra T (tramuntana), G (gregal), S (saloque; xaloc), O (orto; migjorn), L (llebeig), P (ponent) i M (mestral). La figura d’un compàs acompanya la simbologia de l’escala, amb l’obertura traçant la longitud real d’un pam mallorquí, equivalent a 19,55 cm.

Utilitzant diferents colors diferencia els recintes o fortificacions que s’han anat construint al llarg de les diferents èpoques; el recinte medieval (en groc) i part del recinte renaixentista aixecat pels germans Fratín (en verd). S’hi representen també les diferents portes, torres i baluards, així com els terraplens.

stats