Societat 15/09/2022

De Mallorca a Menorca i Eivissa: el tercer estiu històric amb més viatgers interilles

A l'espera de les dades d'agost, les xifres de juny i juliol anticipen una temporada turística entre les Balears només superada per la de 2019 i 2018

2 min
Passatgers a l'aeroport de Son Sant Joan, en una imatge d'arxiu

PalmaEl nombre de viatgers que va arribar entre el juny i juliol als aeroports de Menorca i Eivissa des de Son Sant Joan fou el tercer més alt de la sèrie històrica, segons les dades de l'Institut d'Estadística de les Balears (Ibestat), amb poc més de 84.000 passatgers. A falta de saber, previsiblement a final d'aquest setembre, les xifres d'agost, la fotografia dels dos primers mesos de l'estiu anticipa que el turisme interilles d'aquesta temporada només es veurà superat pel de 2019 i 2018, amb un 5% i un 2,2% més, respectivament.

Les dades denoten que els mallorquins, i els turistes que arriben a Mallorca, aposten cada vegada més visitar Menorca i Eivissa al llarg de l'estiu. Amb l'arribada de la pandèmia, que va impossibilitar desenvolupar una temporada turística amb normalitat el 2020, l'any passat la xifra es va elevar fins als quasi 67.000 viatgers, un 21% menys que l'actual exercici, però que només es va veure superat pels tres anys anteriors a l'arribada del covid, els de major pressió humana sobre el territori illenc.

El Govern el 2021 va voler potenciar aquest tipus de turisme per dinamitzar l'economia balear amb els bons turístics: una subvenció de 100 euros per persona en els viatges interilles per abaratir la factura final. Aquesta estratègia també la van adoptar altres comunitats com la Regió de Múrcia. Segons les xifres presentades pel conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, el passat abril, els bons turístics van tenir un impacte de gairebé sis milions d'euros a totes les illes, tot i que la majoria de les subvencions es van atorgar a mallorquins que viatjaven a la resta de territoris balears.

Així i tot, aquest any l'Executiu ha decidit ajornar l'emissió de més bons turístics –amb una franja prevista entre l'1 i el 15 de setembre– per "l'elevat preu" dels establiments hotelers, en paraules de la consellera de Presidència, Mercedes Garrido. Aquest ajornament serà "fins que els nivells d'ocupació hotelera baixin". "Venim de dos anys molt durs de pandèmia que han condicionat les nostres vides, economia i principal sector de les Illes, per la qual cosa era necessari fomentar l'activitat turística de la Comunitat", va justificar.

Els viatgers en vaixell

Les dades dels viatgers que van arribar als ports de Menorca i Eivissa des de Palma o Alcúdia, fins al moment, només arriben al juny. Si se sumen aquestes xifres amb les dels passatgers que van viatjar en avió, el passat juny també fou el tercer des que l'Ibestat registra dades amb més turistes vinguts des de Mallorca, superats només pels de les temporades de 2019 i 2018.

stats