Economia 16/06/2022

El turisme interilles recupera el nivell prepandèmia i marca el tercer millor abril de la història

La Setmana Santa ha iniciat el període de major continuïtat de trànsit turístic des de l'inici del coronavirus, apunten des del sector

2 min
Turistes a Menorca.

PalmaEl darrer mes d'abril fou el tercer millor de la història quant al turisme interilles, només per darrere dels dos mesos d'abans de la pandèmia -2019 i 2018-, i amb un trànsit aeri entre els territoris balears que ha marcat el valor més alt des que es tenen xifres, amb un total de 75.104 illencs que van desplaçar-se a altres aeroports de la Comunitat, un 4% més que el 2019. Això es desprèn de les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Balear d'Estadística (Ibestat), que recompta les xifres des del 2004.

Concretament, hi va haver 230.322 desplaçaments amb avió o vaixell al llarg de l'abril per visitar un dels territoris illencs. És una dada que queda un 5,5% per davall de la del 2019, i només un 0,5% per sota del nivell del 2018, per la qual cosa es denota una recuperació del sector turístic interilles i una pràctica igualació de les xifres d'abans de la pandèmia.

"Hi ha moviment i es nota. La butxaca de les famílies està més plena que l'any passat, cosa que hi influeix, i, a més, el viatge interilles surt més a compte", destaca el president de l'Agrupació Empresarial d'Agències de Viatges de les Balears (Aviba), Xisco Mulet. L'any passat, afirma Mulet, ja es van potenciar les visites a altres territoris illencs per l'extensió dels bons turístics, però també pel fet que "els viatges de proximitat es percebien com a més segurs amb la pandèmia". "Avui dia encara costen les llargues distàncies", exposa.

Així i tot, l'objectiu que es marca el col·lectiu d'agències de viatges és apropar-se al màxim a la "fita del 2019", un any històric en termes turístics. "Ens hi acostarem molt", subratlla. L'inici de la temporada ha estat esperançador per al sector, després d'un març en què va colpejar la invasió russa d'Ucraïna, amb totes les conseqüències econòmiques que n'han derivat.

La Setmana Santa, però, va ser "molt bona, ha estat el detonant", i "ha marcat el període de major continuïtat dels darrers dos anys" per al sector turístic. Mulet assenyala que encara hi ha espai per dinamitzar més el turisme interilles, i els bons emesos des del Govern hi tindran un paper fonamental, "serà una gran injecció". Amb aquests incentius es vol propiciar l'allargament de la temporada turística i una major desestacionalització del turisme interilles, per la qual cosa "les previsions que manejam són igualar el 2019".

El 2021, el primer estiu amb una certa normalització després de l'arribada del coronavirus, la temporada turística ja va experimentar un apropament a les xifres d'abans de la pandèmia. Sumant les dades del transport en avió i vaixell, es va convertir en el tercer millor estiu històric quant a mallorquins que visitaren les altres illes, que és la dinàmica que més es produeix. Així, hi va haver 140.000 residents a Mallorca que es van desplaçar als altres territoris illencs entre juny i juliol, unes xifres que Mulet sosté que se sobrepassaran aquest any, i amb la intenció de superar el rècord de 160.000 desplaçaments des del territori balear més poblat als altres.

stats