Demografia
Societat 07/09/2022

La pressió humana de juny no dona treva i anticipa el retorn als dos milions de persones

Després d'un maig de rècord, les dades del sisè mes de l'any fan veure que al juliol i a l'agost s'arribaran a les xifres màximes de saturació, assolides el 2017

2 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaLa pressió humana que va suportar el territori balear el juny passat va ser la segona més alta de la sèrie històrica d'aquest mes. Concretament, les Illes van tenir de manera simultània 1.849.000 persones entre residents, turistes i treballadors temporals, una xifra només superada per la de 2019, quan es van registrar dos mil persones més, segons l'Institu d'Estadística de les Balears (Ibestat).

La dada ja és més alta que la d'agost de 2010, històricament el mes amb major saturació. El fet d'assolir les majors xifres del maig, i les segones del juny, anticipa que en els mesos centrals de l'estiu es podrien tornar a superar els dos milions de persones, un fet que ja es va donar des del 2015 fins abans de la pandèmia.

Les dades continuen refermant que la temporada turística de les Balears ha retornat a la normalitat després de dos anys, especialment el 2020, molt afectada per la irrupció del covid i la incertesa pels rebrots i les variants que anaven sorgint. La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, han destacat la positivitat que comporta que la temporada sigui "de rècord", tot i les reticències dels seus dos socis de govern, i més després d'haver-se aprovat una llei turística que avala el decreixement de places. Així i tot, el Govern prioritza en aquests moments tenir "una plena ocupació" i la recuperació econòmica.

En els darrers dies diferents representants polítics han posat damunt la taula "la sensació de saturació" que pateixen les Balears en els mesos centrals de l'estiu. El 29 d'agost fou Negueruela en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, aquest dimecres ha estat la mateixa presidenta del PP balear, Marga Prohens, després de les jornades parlamentàries, i a més, El Pi ha registrat una interpel·lació en aquest sentit. "Hi ha hagut una bona temporada turística, però el debat de la saturació és d'un procés que fa molts d'anys que està en marxa, amb el creixement elevat de la població", ha assenyalat el portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià.

stats