Demografia
Societat 29/08/2022

El maig de 2022, el mes de major pressió humana de la història de les Balears

Les més d'1,7 milions de persones que eren a les Illes de manera simultània superen amb un 33,11% la xifra del mateix període de fa 20 anys

2 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaEl mes de maig passat les Balears van tenir la càrrega demogràfica més gran que havien suportat mai en aquest període. Concretament, seguint les dades de l'Institut d'Estadística de les Illes Balears (Ibestat), en la darrera setmana d'aquest mes el territori illenc va superar les més d'1,7 milions de persones de manera simultània, i dia 28 es va arribar al màxim històric, amb poc més d'1.728.000.

La xifra supera amb un 0,53% l'assolida el maig de 2018, any en el qual se situava el rècord anterior. Per posar-ho en perspectiva, fa deu anys la pressió humana en aquest mes fou un 13,4% inferior a l'actual, i dues dècades enrere la diferència augmenta encara més, fins al 33,11%. Per tant, avui dia el territori balear aguanta un terç més de càrrega demogràfica que el 2002.

El continu increment de població, lligat a la primera temporada turística desenvolupada amb una plena normalitat després de l'inici de la pandèmia, s'apunten com les dues grans causes d'aquest rècord poblacional. Les dades que fan referència, per exemple, a les ocupacions hoteleres o el nombre de vols dels aeroports illencs, a banda de l'Índex de Pressió Humana recollit per l'Ibestat, denoten una situació de saturació que contrasta amb la voluntat del Govern de decréixer en el nombre de places turístiques, que és un dels eixos fonamentals de la llei turística aprovada pel Parlament el mes de maig.

Aquest mateix dilluns el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, i portaveu del Govern, Iago Negueruela, admetia "la sensació" de saturació que viuen les Illes els mesos centrals de l'estiu, una situació que ja es va començar a viure també al maig, amb més de mig milió de persones addicionals que les empadronades a les Balears. Així i tot, Negueruela celebrava la recuperació econòmica que suposa el fet que hi hagi una temporada turística "de rècord", després de dos anys en què un gran nombre de treballadors ha passat de cobrar prestacions a tornar a tenir un sou, i apuntava que "hauran de passar uns anys per consolidar el model turístic".

Així, hi ha indicadors d'una certa desestacionalització de la temporada turística fora de l'estiu, com es veu en les dades de maig, anticipant igualment que a l'agost les Illes podran tornar a superar la barrera de les dos milions de persones, un fet que es va donar consecutivament des del 2015 fins al 2019, principalment a l'agost, però des del 2017 també al juliol.

stats