Magda Carlas: “És una fal·làcia dir que bevent molta aigua ens aprimarem”
Llicenciada en medicina i cirurgia i màster en ciències de l'alimentació, la doctora Magda Carlas forma part del departament de nutrició de la Clínica Eugin de Barcelona
Llicenciada en medicina i cirurgia i màster en ciències de l’alimentació, la doctora Magda Carlas forma part del departament de nutrició de la Clínica Eugin de Barcelona.
Per què l’aigua és l’element més important i abundant de la nostra dieta?
D’entrada, perquè més del 50% del nostre cos és aigua; per tant, la seva ingesta és essencial per mantenir l’equilibri i el funcionament de l’organisme. Però no només necessitem beure aigua amb regularitat per poder viure i no deshidratar-nos. També és recomanable fer-ho perquè és un element que no té energia, nutrients ni cap contraindicació. És la beguda més saludable que existeix.
Quina quantitat n’hem de beure al dia?
L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) recomana una ingesta total diària de 2,5 litres d’aigua en el cas dels homes i de 2 litres en el cas de les dones. Però aquesta xifra pot variar d’una persona a una altra en funció de l’edat, el pes, l’activitat física o el clima. Un noi de divuit anys que faci tres hores diàries d’esport en un ambient calorós no tindrà les mateixes necessitats d’hidratació que un home sedentari de setanta anys que visqui en un país amb una temperatura freda.
En qualsevol dels casos, ¿hem d’esperar a tenir set per hidratar-nos?
La set ens indica que hem de recuperar l’aigua perduda a través de la suor, l’orina o la respiració. Però aquest mecanisme d’avís apareix quan ja hem perdut un 1% d’aigua corporal. Tot i que aquest nivell de deshidratació és poc important i no gaire significatiu, pot comportar algun efecte contraproduent per a l’organisme, com per exemple la falta de concentració, el cansament o la disminució del rendiment físic.
Per què és recomanable ingerir el 20% d’aigua a través dels aliments?
És una proporció aproximada que únicament serveix com a mitjana general. Però si ens fixem en qualsevol piràmide nutricional, veurem que alguns dels principals aliments de la nostra dieta contenen molta aigua. D’aquí que se n’hagi de distribuir el consum d’aquesta manera per aconseguir un equilibri nutritiu òptim.
¿És saludable beure aigua de l’aixeta en lloc d’aigua envasada?
L’aigua de l’aixeta té un origen divers, conté pocs minerals i s’ha de tractar per assegurar-ne la potabilitat. Tot i que és apta per al consum humà i l’ús domèstic, la més recomanada és l’aigua mineral natural perquè és subterrània, no s’ha de manipular i la seva composició en minerals és única i constant. No hem d’oblidar que “som el que mengem”, però també “som el que bevem”.
¿Totes les aigües envasades són aigües minerals naturals?
No. També existeixen aigües envasades de fonts i potabilitzades, però totes dues es regeixen per criteris de potabilitat variables i semblants a les de l’aigua de l’aixeta. Un aspecte important de l’aigua mineral natural és que ens permet controlar la quantitat de calci, magnesi o sodi que consumim.
¿Per tant, l’aigua mineral natural té altres funcions a part d’hidratar-nos?
Efectivament. També col·labora en la nostra nutrició gràcies a una sèrie de minerals interessants per a l’equilibri del nostre organisme. Segons la seva composició, classificarem les aigües minerals naturals en aigües de mineralització molt dèbil, dèbil, etc. Totes són aptes per a qualsevol persona sana, però convindrà consumir-ne una o una altra en funció de cada cas.
¿És contraproduent beure aigua amb gas regularment?
El gas en si no engreixa ni suposa cap impediment ingerir-lo, perquè de la mateixa manera que entra, també surt. No obstant, aquesta aigua presenta algunes peculiaritats. Una és que pot tenir una quantitat de sodi elevada i poc adient per a persones amb hipertensió. Ara bé, el seu principal inconvenient és la sensació pesada que ens pugui quedar després de prendre-la.
És cert que beure molta aigua aprima?
Gens ni mica. Ni aprima ni és aconsellable beure’n en excés. Els metges nutricionistes la recomanem en les dietes d’aprimament perquè té zero calories i menys energia que qualsevol suc o refresc. També perquè ajuda a saciar-nos sabent que no estem acumulant greix. Sens dubte és la beguda més natural i saludable que existeix, però és una fal·làcia dir que bevent molta aigua ens aprimarem.
Vostè afirma que l’aigua no és inodora ni insípida. En què es basa?
En el fet que no totes les aigües són iguals. Unes poden ser més salades, més fèrriques o més metàl·liques en funció de la seva composició, de la mateixa manera que unes altres poden presentar diferents aromes segons la quantitat de minerals que continguin. Per què unes aigües ens agraden més que unes altres? Perquè no totes tenen el mateix gust i olor!