Societat 27/09/2023

Llum verda a la incorporació d'experts per fer classes d'FP

Els professionals d'aquest perfil varen quedar exclosos de la docència fa dos anys, en no tenir la titulació universitària requerida

3 min
Una estudiant de FP fent pràctiques en una empresa

PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats ha anunciat que, amb l'objectiu de cobrir les places de professor que continuen disponibles a les formacions d'FP, incorporarà a professionals experts sense títol de docents. Farà el mateix amb els especialistes, per donar sortida a les places vacants a les EOI i als ensenyaments artístics. Amb la mesura, també es preveu complir la Llei d'FP, que contempla incorporar experts del sector productiu per impartir matèries concretes. Aquest dimecres dematí, Educació ha presentat la proposta -que tindrà una vigència d'1 any- a la Mesa Sectorial de l'Ensenyament Públic, així com els requisits que hauran de complir els aspirants. També s'han presentat les 50 titulacions i les més de 70 especialitats que es veuran afectades per la mesura.

Cal recordar que els experts que exercien docència a FP, però no comptaven amb la titulació necessària, van ser exclosos del procés d'estabilització d'interins iniciat l'any 2022, malgrat que molts d'ells tenien experiències superiors als 20 anys i una mitja d'edat de més de 50 anys. 24 d'ells varen acabar a l'atur, i 13 dvaren presentar un recurs contenciós contra la Conselleria. Ara, amb aquest nou moviment d'Educació, se'ls tornarà a integrar al sistema educatiu. De fet, aquest cap de setmana es treuran 16 places de substitucions d'urgents.

En relació amb la reunió, el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha mostrat la seva satisfacció. "Hem arribat a un primer acord. Ara publicarem les resolucions dels experts i els especialistes, on aquests perfils tindran prioritat per accedir al borsí de places, perquè tenen una antiguitat més gran que la resta", ha dit.

Vera també ha anunciat que durant l'hivern es farà feina per donar "una solució més definitiva al problema". "Per ara, teníem clar que necessitàvem una resposta ràpida al col·lectiu. A partir d'ara, podem pensar a llarg termini i parlar amb els sindicats per explorar les solucions jurídiques per donar sortida al col·lectiu. El conseller també ha recordat que la Llei d'FP, aprovada al Congrés dels Diputats, estableix que els professionals que exerceixen la docència "han d'entrar a l'Administració com a experts i especialistes".

Satisfacció dels sindicats

Per la seva banda, els sindicats han mostrat certa satisfacció amb la mesura, però amb algun matís. Lluís Segura, de l'Stei, ha valorat positivament que es doni solució a les persones que es varen quedar sense feina, en compliment de l'Acord Marc. Ara bé, "no hem pogut votar les resolucions que fixen la normativa que afectarà la selecció dels especialistes i experts, perquè la Mesa no és competent", ha dit. Toni Marín de CCOO també ha considerat "molt positiva" la mesura, pero també ha demanat que a "aquest col·lectiu, que passarà a ser personal laboral se li reconegui un complement que equipari el seu salari amb el dels altres docents que realitzen la mateixa tasca docent. Des de CCOO sempre es defensa que a mateixa feina, mateix salari". Tino Davia, d'UGT, també ha mostrat la seva satisfacció davant la mesura. "Valorem positivament que se pugi tornar a incorporar aquest professorat d’FP que havia quedat exclòs. Quedem a l’aguait per veure quina serà la resolució definitiva perquè s’haurà de fer modificació de la normativa", ha explicat.

Finalment, Víctor Villatoro, d'Anpe, ha valorat que el conseller "s'ha compromès a donar una solució al problema -amb les persones que s'havien quedat sense feina". Una percepció semblant ha estat la d'Ignasi Palmer, de UOB, que també ha valorat de forma positiva "el compromís de Vera d'anar més enllà de la resposta d'emergència, davant una situació heretada -del Pacte-".

stats