Societat 22/09/2023

Comença el curs acadèmic d'FP: les titulacions menys demandades són també les que tenen més inserció

Prop de 20.000 alumnes comencen aquest divendres les classes, una xifra semblant a la de l'any precedent

2 min
Una estudiant de FP fent pràctiques en una empresa

PalmaEl curs acadèmic d'FP comença amb prop de 20.000 alumnes matriculats, unes xifres que, segons ha informat la Conselleria d'Educació, encara poden variar, a causa que el procés d'admissió encara continua obert. Es preveu, però, superar els valors de l'any precedent. En total, s'impartiran 113 cicles formatius, dels quals 17 són d'FP Bàsica; 36, de grau mitjà i 53, de grau superior, a part de 7 cursos d'especialització. Pel que fa al nombre de docents, n'hi ha 1.729 d'operatius a FP i 123 d'associats als certificats de professionalitat. En relació amb l'any passat, hi ha 90 mestres més, vinculats als 17 nous graus que s'ofereixen, com el de Desenvolupament d'Aplicacions Web, a l'IES Emili Darder, o el de Condicionament Físic, a l'IES Llorenç Garcias i Font.

Els graus amb més demanda, i també bona inserció, són els vinculats a activitats sanitàries i informàtiques, com és habitual cada any. Pel que fa als que generen menys interès, són els de cuina i restauració, els d'imatge personal i els de comerç i màrqueting. "Aquesta situació sorprèn, atès que són titulacions amb una altra taxa d'inserció", ha assenyalat el cap de servei d'FP i Qualificacions Professionals, Víctor Arjoma.

El conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha assenyalat que es farà una anàlisi de les famílies de graus en les quals més gent ha quedat fora "amb l'objectiu que es pugui absorbir tota aquesta població". Per la seva banda, el director general de Formació Professional, Rafel Maura. ha considerat necessari "lligar l'interès dels alumnes a les necessitats del mercat laborat". "Si som capaços de fer-ho, es donarà una resposta adequada tant als estudiants com a les empreses. Per fer-ho possible, caldrà la col·laboració amb entitats com la Cambra de Comerç de Mallorca, o la d'Eivissa".

Falten 40 professors d'FP

En relació amb les places de docents que queden vacants, actualment en falten 168 (l’any passat eren 165), de les quals 40 són d’FP. Pel que fa a aquests darrers, Vera ha explicat que el pròxim dimarts es convalidarà un decret en què s’inclou un “règim retributiu per als especialistes. D’aquesta manera, s’ha volgut donar sortida als acords a què l’anterior govern va arribar amb sindicats, i facilitar que els professors que no complien els requisits acadèmics puguin tornar a exercir. Eren 19 docents que l’anterior Govern va excloure de les llistes, i ara vol donar una solució perquè puguin acabar la seva vida laboral”.

Durant el curs 2023-2024, el SOIB oferirà 457 certificats de professionalitat, que s’impartiran a centres col·laboradors, així com al SOIB Blancadona, centres propis no educatius, i altres centres com IES, CEIPS o CIFPS. “Aquests certificats formen part de l’FP Ocupacional, que millora la qualificació dels treballadors en actiu i també dels desocupats. Permet establir itineraris formatius enfocats a la vida laboral, ha dit el conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro. Per la seva banda, Vera ha mostrat satisfacció davant la xifra de certificats. “Tenim ben clar que s’enceta una nova etapa de col·laboració entre les dues conselleries, en tots els àmbits d’FP, però especialment per als certificats de professionalitat.

stats