Societat 12/04/2021

L'Oficina Anticorrupció afina el tret i demana les dades de vacunació d'uns 1.600 càrrecs

El Govern no veu "cap problema" en haver-se negat a entregar la informació de 130.000 vacunats

4 min
A l'esquerra de la imatge, el portaveu del Govern, Iago Negueruela, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern

PalmaL'Oficina Anticorrupció ha afinat el tret després de la negativa del Govern d'entregar les dades de vacunació de 130.000 persones per investigar la vacunació de càrrecs. Ha sol·licitat la informació relativa a només 1.600 càrrecs de la Comunitat Autònoma, els consells insulars i els ajuntaments, inclosos els gerents dels hospitals de les Balears. Segons ha explicat el director de l'Oficina, Jaume Far, aquest organisme ha estimat "en part" el recurs de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma perquè "el reglament europeu assenyala que, en el cas de dades especialment protegides, s'ha de respectar el principi de mínima incidència".

"Ara només podrem determinar si s'ha produït infracció dels càrrecs públics que hem identificat, i això no vol dir que altres persones no s'hagin aprofitat de la seva situació", explica Far, el qual també remarca que hi ha una part del recurs que "no s'ha estimat". "És la que assenyala que quan arriba una denúncia s'ha d'iniciar un procediment i s'ha de notificar. Nosaltres entenem que no, perquè sol·licitam la documentació per analitzar si s'ha d'investigar", comenta.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha assegurat que "en cap cas" s'ha volgut impedir l'entrega de la documentació a Anticorrupció, i que la mateixa oficina ha admès que la petició era "desproporcionada". Ha defensat que varen presentar el recurs perquè els serveis jurídics de la Conselleria consideraren que la informació requerida era "sensible" i que es podria vulnerar el dret a la intimitat dels ciutadans. Gómez ha afegit que estudiaran la nova petició: "entregarem la informació sol·licitada".

Per la seva part, el portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha assegurat aquest dilluns que l'Executiu no ha vist "cap problema" en negar-se a entregar les dades de les persones que han rebut les vacunes contra el covid-19 a l'Oficina Anticorrupció, segons ha avançat aquest dilluns 'Última Hora'. Malgrat que el reglament d'aquest organisme inclou un article que vetla per la confidencialitat de les dades de les persones que formen part d'una investigació, Negueruela ha indicat que la raó d'aquesta negativa és de "protegir" les dades dels vacunats. "El que s'ha fet és un recurs a un requeriment de dades massives de la població. Es va demanar més precisió per protegir la intimitat del conjunt de la ciutadania", ha comentat Negueruela després de la reunió de Consell de Govern.

El portaveu ha subratllat que "en cap cas" hi ha hagut una obstrucció a la investigació de l'Oficina per part del Govern, i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma ha actuat com en altres casos similars. "Es varen demanar les dades del conjunt de ciutadans vacunats i el que fa l'Advocacia és vetlar per aquesta informació", ha continuat. Negueruela ha remarcat que la col·laboració del Govern és "total" i que només "s'ha matisat la sol·licitud de dades".

Segons ha explicat Negueruela, l'Oficina Anticorrupció ha acceptat el recurs del Govern i "farà una petició més ajustada als càrrecs públics". "La Conselleria donarà la informació d'acord amb els procediments corresponents", ha assenyalat el portaveu, el qual ha criticat la petició inicial. "Qualsevol administració que demana dades ho ha de fer de manera justificada, sigui Inspecció de Treball o l'Oficina Anticorrupció", ha dit. Negueruela ha assenyalat que el Govern "no dubta del deure de confidencialitat" de l'ens dirigit per Jaume Far, sinó que qüestiona que la petició de dades de 130.000 persones estigui "justificada" en aquest cas. "La informació es donarà quan s'acoti", ha reiterat.

D'altra banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha limitat a dir que l'Executiu balear no pot aportar "tècnicament" i "jurídicament" les dades que ha demanat Anticorrupció. En declaracions als mitjans de comunicació després d'un acte per inaugurar l'inici d'obres d'habitatges públics a Palma, Armengol ha comentat que actuen seguint les directrius que marca l'Advocacia de la comunitat i els serveis jurídics.

Crítiques de PP i Cs

La investigació de l'Oficina Anticorrupció ha tornat a provocar les crítiques dels partits de l'oposició. En el cas del PP, Biel Company, ha criticat que sembla que el Govern vol "amagar alguna cosa". "Per què es volen tapar els noms de les persones que es varen vacunar? Ens podem trobar amb algun de molt gros? És el que no sabem, però que es vulgui tapar dona ales al fet que es pensin aquestes coses", ha comentat.

Per la seva part, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha mostrat preocupació perquè la negativa del Govern "sigui una estratègia per retardar la transparència". "La proposta de Cs de crear una comissió d'investigació continua vigent", ha continuat Guasp, a més de recordar que el Pacte es va negar a posar-la en marxa en febrer. "Podem i MÉS varen quedar retratats després d'haver fet bandera de la transparència. Es varen conformar amb el cessament del coordinador i una futurible auditoria", ha afegit. Segons la representant taronja, "demanar dimissions no és l'única solució".

MÉS i Podem insisteixen en la Comissió d'Ètica

En el cas dels socis del Pacte, tant MÉS com Podem han reiterat que cal convocar la Comissió d'Ètica del Govern per esbrinar què ha passat amb aquest cas. El diputat de MÉS Josep Ferrà ha considerat que l'Oficina Anticorrupció "no ha filat prim" demanant les dades de totes les persones que han rebut la vacuna. "L'Oficina ha d'esmentar de quins càrrecs vol tenir informació", ha assenyalat el polític ecosobiranista, qui considera que s'estan veient "massa enfrontaments entre l'Oficina Anticorrupció i les administracions polítiques". "L'Oficina ha d'actuar i estam d'acord", ha continuat Ferrà, encara que el que reclama el seu partit és "el pronunciament de la Comissió Ètica". "Hem presentat dos escrits que no han estat contestats. Farem una tercera reclamació si tornam a tenir silenci per resposta", ha comentat.

Per part de Podem, la diputada Esperança Sans ha assenyalat que el seu partit vol que "la Comissió Ètica investigui els casos de càrrecs vacunats". "Unides Podem aposta perquè es posi en marxa una auditoria per determinar si el procés s'ha fet de manera correcta quan s'hagi vacunat el 70% de la població", ha dit. Sans també ha considerat que la investigació de l'Oficina Anticorrupció "s'ha d'acotar als càrrecs públics per facilitar la investigació i mantenir la protecció de dades de la població en general".

stats