Política 09/02/2021

Les explicacions de la consellera de Salut sobre la vacunació no convencen els partits

MÉS per Mallorca ja ha sol·licitat la convocatòria urgent de la Comissió d'Ètica Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

4 min
Ple del Parlament

PalmaLes explicacions de la consellera de Salut, Patricia Gómez, sobre la vacunació de càrrecs del Govern no han convençut ningú durant la seva compareixença davant del Parlament, ni els socis del Pacte ni els partits de l'oposició. Tant Podem com MÉS han insistit a demanar explicacions i el compliment escrupolós del protocol i continuen endavant amb les seves decisions sobre aquest cas: el partit morat donarà suport a la comissió d'investigació que proposa Ciutadans, i els ecosobiranistes ja han sol·licitat la convocatòria de la Comissió d'Ètica Pública del Govern per aclarir els fets.

La diputada de Podem Antònia Martín ha lamentat que el degoteig de casos de càrrecs vacunats "ha generat desconfiança i indignació". "La vacunació era la gran oportunitat de demostrar capacitat de gestió en un moment complex", ha continuat. Martín també ha criticat la "manca de previsió" amb les dosis sobrants del primer dia de vacunació, quan es varen vacunar sis càrrecs –cinc del Govern i un del Consell de Mallorca–. "Com és que no s'havia planificat què fer amb aquestes vacunes constituïdes? Ha estat una errada de pes", ha afegit. Martín ha indicat que hi ha preocupació a Podem per "qualsevol tracte de privilegi", també en el cas "del bisbe de Mallorca i els sagristans".

A més, Martín ha convidat MÉS per Mallorca que doni suport a la comissió d'investigació "si vol saber què ha passat". "Cal esbrinar si algú s'ha botat el protocol i ha abusat del seu lloc per aconseguir un privilegi", ha assenyalat, a més de considerar que "cal que el Parlament tingui un rol actiu en aquest cas" per evitar que "es converteixi en un circ mediàtic".

Per part de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat ha dit que "determinats col·lectius estiguin vacunats" deixa en evidència que "les coses no s'han fet com s'havien de fer". A més, el portaveu ecosobiranista ha recordat l'esforç que han hagut de fer els professionals sanitaris de primera línia, alguns dels quals encara no estan vacunats. "No es pot passar pàgina sense aclarir què ha passat, depurar responsabilitats i reforçar els mecanismes per evitar que aquestes coses es repeteixin. No ens podem permetre fets que suposin un desprestigi de la gestió política", ha subratllat.

Els ecosobiranistes han enviat aquest mateix dimarts la sol·licitud perquè es convoqui la Comissió d'Ètica del Govern. La petició fa referència a la "gravetat dels fets que s'han donat a conèixer a través dels mitjans de comunicació en el transcurs de les darreres setmanes referents al procés de vacunació d'alts càrrecs del Govern de les Illes Balears". Segons el text que MÉS ha fet arribar a la Comissió Ètica, aquestes vaccinacions "generen dubtes raonables sobre el comportament ètic" dels "responsables polítics" i dels "càrrecs que s'han vacunat".

Ciutadans es referma quant a la necessitat de la comissió d'investigació

La intervenció de la consellera tampoc no ha fet que Ciutadans canviï de parer sobre la necessitat de tirar endavant una comissió d'investigació. "Al contrari, ens referma", afirmen fonts del partit taronja. "La ciutadania necessita informació transparent i clara, saber si hi ha hagut casos d'abús", ha dit el diputat de Cs Juanma Gómez durant la seva intervenció, a més de retreure a la consellera que no hagi demanat cap responsabilitat.

Gómez també ha criticat que els partits polítics hagin conegut l'aplicació de l'estratègia de vacunes "pels mitjans de comunicació" i no per les explicacions de Patricia Gómez, i ha subratllat que les vacunacions de càrrecs del Govern i del Consell han provocat "divisió entre els socis de Govern". "La vacunació era part de la solució del problema sanitari i la gestió que se n'ha fet és del tot criticable", hi ha insistit. "Què es fa amb les dosis sobrants de les vacunes, consellera? El ciutadà s'indigna quan no rep respostes", ha afegit.

El diputat taronja ha fet referència explícita al coordinador de la campanya de vacunació contra el covid-19, Carlos Villafàfila. "La gent no entén que el coordinador de les vacunes no hagi tingut un comportament ètic. Ell es va vacunar el primer dia, tot i que hi ha personal de primera línia que encara no ho ha fet. Per això hem demanat la comissió", ha dit, encara que també ha destacat la necessitat d'aclarir el protocol.

El Pi tampoc no ha quedat satisfet amb les explicacions de Patricia Gómez. "Esperàvem més especificitat, s'ha de ser més clar", ha apuntat la portaveu dels regionalistes, Lina Pons, qui també ha fet palès que nota "tensió entre els membres del Pacte de Govern". "Els càrrecs que s'han vacunat entren dins del perfil de sanitaris i sociosanitaris que treballen en atenció als malalts de covid?", ha demanat. Pons ha carregat contra "la interpretació perversa del protocol en benefici propi" i ha demanat "les dimissions d'aquestes persones".

Per part del PP, la diputada Tània Marí ha acusat el Govern d'haver perdut "la credibilitat i l'autoritat". "Ens entregarà un llistat dels càrrecs vacunats del seu Govern sense complir el protocol? Fins i tot els socis del seu Govern li ho demanen. A qui protegeix? Qui va prendre la decisió de vacunar membres del seu equip i del seu partit? Quins altres noms sortiran?", ha preguntat a la consellera. Marí també ha demanat "suport a tots els partits" perquè "l'Oficina Anticorrupció ho investigui".

stats