Política 02/03/2021

El relleu del coordinador de vacunació i una auditoria eviten la comissió d'investigació

Podem i MÉS hi voten en contra malgrat les seves crítiques a la vacunació de càrrecs

4 min
Vacunes contra el covid-19

PalmaEl ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts la proposta de Ciutadans per crear una comissió d'investigació sobre la vacunació de càrrecs del Govern i del Consell, com també d'altres personalitats, com el bisbe de Mallorca. Tots els partits del Pacte i el grup mixt hi han votat en contra, mentre que el PP i El Pi han donat suport a la iniciativa del partit taronja (32 vots en contra i 27 a favor). El cessament del coordinador de vacunes, Carlos Villafáfila, i el compromís del Govern de fer una auditoria sobre la campanya quan s'hagi immunitzat el 70% de la població han decantat MÉS i Podem a votar-hi en contra, fet que ha provocat nombroses crítiques entre l'oposició. Cal recordar que Podem va anunciar inicialment que donaria suport a la comissió i que MÉS, malgrat que sempre havia optat per la convocatòria de la Comissió d'Ètica del Govern, no havia descartat completament aquesta possibilitat.

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha reclamat que s'aclareixi què va passar perquè "es vacunassin persones que no pertanyien al grup prioritari de la primera fase". "Volem saber com, qui i quan i arribar al fons de l'assumpte", ha dit. Guasp ha fet referència a la baixa del coordinador de vacunes, Carlos Villafáfila, i ha destacat que "una destitució no implica demanar responsabilitats". "El relleu de Villafáfila, al qual s'acullen MÉS i Podem per votar-hi en contra, no és una destitució, és una baixa per motius de salut. No se l'ha destituït per botar-se la coa de vacunació", ha explicat. Guasp ha lamentat que el Govern no hagi demanat disculpes i "maquilli una destitució per escapar-se d'una comissió d'investigació". I també ha lamentat que "els socis es conformin amb auditories amb el 70% de la població vacunada", com es va anunciar dilluns que es faria. La portaveu taronja ha subratllat que "la comissió i l'auditoria són compatibles" i ha criticat "el conformisme per part de Podem i MÉS". "Han quedat retratats: han intentat abanderar la transparència i ara es conformen amb una substitució per una baixa i una auditoria futurible. Han volgut protagonisme i ara s'agafen les mans amb un tancament en fals", ha afegit.

La diputada del PP Tània Marí ha recordat que el seu partit també ha reclamat que l'Oficina Anticorrupció actuï d'ofici sobre aquest cas i que la Generalitat Valenciana sí que ha posat en marxa una comissió d'investigació. "Alguns càrrecs polítics s'han vacunat per davant de les persones que figuren com a prioritàries en el protocol", ha dit, a més de considerar que "el relleu del coordinador de la campanya i l'anunci de l'auditoria s'han fet per complir les exigències dels socis de govern". "Consideren suficient aquest relleu? Què passa amb els altres càrrecs que es varen vacunar el 27 de desembre? Quants de càrrecs s'han vacunat?", ha demanat. A més, Marí ha criticat el nomenament d'Eugènia Carandell com a nova coordinadora de vacunes i ha recordat que "va dir que no s'entregarien els llistats dels càrrecs vacunats si no ho ordena un jutge". D'altra banda, la popular ha subratllat que el PSIB "va fer dimitir Biel Barceló" la legislatura passada i ha carregat contra MÉS per "protegir més els socialistes que els seus companys de partit".

Quan la portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha anunciat el vot a favor del seu partit, ha assenyalat que "el Govern no s'ha explicat clarament" sobre aquestes vacunacions. "Hi ha persones que es varen vacunar i la seva actuació va ser desafortunada. Sobraven dosis? Sí, però hi ha una cosa que es diu exemplaritat i es podria haver decidit d'una altra manera", ha explicat. D'altra banda, Pons ha destacat que una comissió d'investigació no impediria que es continuàs amb el procés de vacunació ni la recuperació econòmica. La diputada de Vox, Idoia Ribas, ha remarcat que les explicacions del Govern sobre aquest cas "han estat contradictòries".

Pel que fa als partits que han votat en contra de la comissió, la diputada de Podem Antònia Martín ha explicat el canvi del sentit del vot del seu partit per tres raons: "La compareixença de Patricia Gómez del 9 de febrer, els fets de les darreres setmanes i la informació que hem recopilat". Per part de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà ha recordat que els ecosobiranistes mai es varen posicionar a favor de la comissió d'investigació, sinó que sempre han defensat que sigui la Comissió d'Ètica qui analitzi els fets, a més de reclamar les dimissions de Villafáfila i de la directora insular de Gent Gran, Sofía Alonso. "El cessament [de Villafáfila] es va anunciar divendres i ara esperam que la nova responsable dugui a terme un protocol transparent", ha dit. Ferrà també ha defensat que la Comissió d'Ètica "serà molt més àgil que una comissió d'investigació". La diputada de Més per Menorca Patrícia Font ha subratllat que l'Oficina Anticorrupció s'ha declarat competent per investigar les vacunacions en qüestió, i que això deixa "una finestra oberta".

Quant al PSIB, Juli Dalmau ha defensat que el Govern ja ha fet els aclariments necessaris sobre aquest tema i ha remarcat la necessitat de garantir l'èxit del procés de vacunació. "No es varen vacunar per criteris polítics ni per ser alts càrrecs. I si no ho haguessin fet aquell dia [el 27 de desembre], ho haurien fet pocs dies més tard", ha comentat.

stats