Política 11/02/2021

L'Oficina Anticorrupció vol investigar la vacunació de càrrecs públics

L'organisme ja ha rebut una denúncia sobre el cas de la regidora de Benestar de Pollença, Francisca Cerdà

3 min
Preparació d'una dosi de vacuna contra el covid-19

PalmaL'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears (OAIB) vol investigar els casos de diferents càrrecs polítics i directius vacunats i esbrinar si hi ha hagut incompliment del protocol de vacunació. L'organisme ha fet pública una nota aquest dijous en què es declara competent per fer aquestes indagacions i assenyala que les tirarà endavant en cas que ho reclami el Parlament o si rep una denúncia. De fet, l'Oficina ja està investigant el cas de la regidora de Benestar de l'Ajuntament de Pollença, Francisca Cerdà, després de la denúncia dels partits de l'oposició del Consistori –Podem, Junts i Alternativa–, segons ha explicat a l'ARA Balears el director de l'organisme, Jaume Far, qui ha assegurat que "s'obrirà una investigació" quan arribi la petició dels casos que afecten el Govern.

"La llei atribueix a l'Oficina competències suficients i adequades per analitzar els supòsits de vacunació irregular que siguin denunciats o la investigació dels quals li encomani el Parlament, mitjançant l'acord de la corresponent comissió parlamentària", diu el comunicat d'Anticorrupció. En aquest cas, la decisió s'haurà de prendre a la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals de la Cambra a petició del PP, que va registrar una sol·licitud el 4 de febrer demanant al director de l'Oficina que investigui si s'ha incomplit el protocol. En la petició, els populars varen recordar que "l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha considerat que aquestes classes de vacunacions irregulars es poden considerar un cas de corrupció i, per tant, susceptibles de ser investigades com a tals".

Segons l'OAIB, "les transgressions en aquest procés excepcional no han de quedar sense una resposta proporcionada a la gravetat de la infracció". "En els casos més greus, es podria haver arribat a cometre infraccions (...) fins i tot penals en supòsits d'apropiació indeguda", diu l'escrit. De fet, el comunicat també considera que, en cas contrari, "es podria generar una percepció d'impunitat". Pel que fa a les raons per justificar el seu posicionament, l'Oficina assenyala que les vacunes són "un recurs sanitari finançat amb fons públics i són distribuïdes i administrades sota control i responsabilitat de les nostres institucions públiques". Així, l'escrit menciona els casos "sobre diferents categories de servidors públics i altres col·lectius que han rebut la vacuna abans del seu torn o que han facilitat fer-ho possible". "On hi ha recursos públics i capacitat de decidir sobre la seva assignació sempre hi ha un risc que algú abusi d'aquesta situació per obtenir un benefici particular", continua el comunicat.

A més, l'Oficina reclama en l'escrit que es fixin "unes regles del joc clares i transparents" per prevenir irregularitats. L'organisme ha fet "una crida a les autoritats sanitàries" perquè hi hagi "criteris específics" per determinar responsabilitats i què fer davant dels imprevistos que es puguin produir –cal recordar que sis càrrecs es varen vacunar el 27 de desembre, primer dia de la campanya perquè varen sobrar 11 vacunes–.

Fonts del PP han assenyalat que esperen que aquesta proposta tiri endavant a la comissió parlamentària, i han indicat que contactaran amb els grups parlamentaris perquè hi donin suport. Els populars consideren absurd que Podem i MÉS no s'hi sumassin i han recordat que els ecosobiranistes han anat més enllà i han demanat la dimissió del coordinador de la campanya de vacunació, Carlos Villafàfila. Segons el PP, seria una "barbaritat" que, després que l'OAIB se n'hagi declarat competent, no hi hagi majoria perquè s'investigui.

Tant El Pi com Ciutadans i Vox han manifestat que votaran a favor de la investigació d'Anticorrupció –per part seva, el PP també va anunciar dilluns que donarà suport a la comissió d'investigació que proposa Cs–. En canvi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca encara no han pres cap decisió. Podem encara té pendent debatre l'assumpte de les vacunes a l'executiva. Mentrestant, el partit morat diu que no ha tirat el fre i que manté el suport a la comissió d'investigació de Cs i reclama a MÉS que "sigui valent i s'hi sumi".

D'altra banda, el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha assenyalat que l'Executiu considera "oportú" que l'Oficina Anticorrupció "obri diligències" per "investigar qualsevol conducta que pugui ser irregular", partint del fet que "la consellera de Salut, Patricia Gómez, va donar completíssimes explicacions". "No m'imagín l'Oficina opinant sobre el bisbe de Mallorca, perquè excedeix la seva competència, però sí sobre qualsevol persona de la política activa. Em sembla raonable si hi ha alguna irregularitat", ha afegit.

stats