Societat 24/02/2021

La justícia de Miami exonera l'hoteler Luis Riu de tracte de favor a funcionaris

El copropietari de la cadena Riu haurà de fer un curs sobre com relacionar-se correctament amb treballadors públics

ARA Balears
2 min
Luis Riu Güell.

PalmaLa justícia de Miami ha exonerat el conseller delegat i copropietari de la cadena hotelera Riu, Luis Riu Güell, de la investigació per corrupció de la justícia nord-americana, segons ha avançat l'Agència Efe i han confirmat fonts de l'empresa a l'ARA Balears. Un tribunal de Miami Dade l'havia arribat a detenir el 2018 per l'acusació d'haver ofert estades gratuïtes o amb grans descomptes en hotels de luxe a un funcionari -Mariano Fernández, llavors director de construcció de Miami Beach- i altres treballadors públics a canvi de favors empresarials. En concret s'acusava Riu d'haver demanat a Fernández que l'ajudàs en la renovació a gran escala del seu hotel al districte de South Beach de Miami, entre els anys 2013 i 2016.

Riu havia comparegut voluntàriament el febrer de 2018 a declarar davant del jutge del comtat de Miami-Dade, arran d'aquesta causa, i el varen arribar a detenir. Va quedar en llibertat després de pagar una fiança de 20.000 dòlars. Tres anys després, la Fiscalia ha decidit que no presentarà càrrecs contra l'empresari, que queda lliure després que la seva defensa i la Fiscalia hagin signat un acord aquest dimecres. En concret, el pacte preveu que Luis Riu haurà de fer una formació de bones pràctiques en el tractament amb funcionaris públics que impartirà la Comissió d'Ètica Pública de Miami-Dade, i haurà de testificar en cas que el citin durant el procés judicial contra Fernández, que continua.

En aquest mateix procés, l'empresa propietària de l'hotel Riu Plaza Miami Beach, Rituel Florida, ha arribat a un acord de no contest, una figura jurídica que implica que el ministeri públic no presentarà càrrecs contra l'afectat, però que tampoc el declara ni innocent ni culpable. En el marc d'aquest pacte l'empresa haurà de pagar el cost de la investigació judicial, de 297.000 dòlars, i haurà de fer una donació de 200.000 dòlars a alguna organització benèfica del comptat. La companyia també haurà de formar els seus directius i treballadors en bones pràctiques i ètica en la relació amb els funcionaris públics. La cadena Riu va assegurar des d'un bon principi que els seus executius eren "absolutament innocents" i que els càrrecs eren "totalment infundats".

stats