Avui coneixem...
Societat 25/12/2022

“Els joves balears sabem mobilitzar-nos, però quan estam molt malament”

Avui coneixem el president del Consell de Joventut, Pau Emili Muñoz

3 min
Pau Emili Muñoz al Parlament

PalmaEl 2 de desembre Pau Emili Muñoz va ser elegit president del Consell de Joventut de les Illes Balears (CJIB). Nascut a Palma el 2001, Muñoz està acabant el grau de Psicologia a Barcelona, tot i que part del seu temps l’inverteix en el voluntariat ja que, a banda de liderar el CJIB, també presideix l’entitat de Joves de Mallorca per la Llengua. Fa unes setmanes es va anunciar el retorn de l’Acampallengua el 2023 i considera que connectarà dues generacions: els que en varen viure la darrera edició, el 2012, amb “els que tenen enveja” de no haver-hi anat.

Llengua. Estudiar el primer curs de Batxillerat als Estats Units li va fer sentir “impotència” de no poder actuar davant la situació que es vivia a les Illes amb la llengua, després de l’etapa de José Ramón Bauzá en el Govern. “Quan vaig tornar, vaig entrar a moltes bandes, i una d’elles va ser Joves de Mallorca per la Llengua”, recorda. El fet que els seus pares en fossin membres i el fessin participar de petit en les distintes activitats que duia a terme l’associació “hi va ajudar molt”.

Dinamitzador. Joves de Mallorca per la Llengua “està en el millor moment” dels darrers deu anys. Tot sorgeix d’un concert que varen realitzar el 2021 a Bunyola, en plena pandèmia, en el qual, “contra tot pronòstic, vàrem reunir 1.800 persones”. A partir d’aquí, Muñoz considerava que s’havia de dinamitzar encara més la relació entre els joves i la llengua. Per això, va recuperar les xerrades als instituts; el Correllengua, que s’ha fet aquest any, i l’Acampallengua, que es durà a terme el 2023. Ell i el seu equip “han passat revista” a antics membres de l’associació perquè l’esdeveniment surti tan bé com sigui possible. Cal recordar que el 2024 l’entitat farà 30 anys “i volem fer alguna cosa grossa”.

Activista. “La cultura del voluntariat ha canviat”, lamenta. Si abans la presència dels joves en les entitats era més fàcil de veure, en els darrers anys la situació ha estat la inversa. Així i tot, creu que, sobretot en la cultura, la mobilització juvenil illenca està en un moment d’efervescència. “En general, la gent de les Balears ens sabem mobilitzar, però quan estam molt malament”, sosté. Pel que fa al CJIB, el fet que tancàs durant la legislatura de Bauzá en va tallar el creixement, tot i que ara “agafam força i presència”. “La llengua i la joventut m’interessen molt, i si puc dedicar part del meu temps a millorar-ho, millor”, expressa.

Ser polític. Muñoz fa quasi un mes que presideix el CJIB, que és l’òrgan de representació dels joves de les Balears. Va decidir entrar-hi fa tres anys com a membre de Joves de Mallorca per la Llengua i la part més positiva –afirma ell– és que s’hi debat i col·labora amb gent que, fora del CJIB, no succeiria, ja que hi ha multitud d’entitats representades. A més, hi ha casos de diputats actuals que són exmembres del CJIB. Muñoz no descarta entrar en la política, però la seva prioritat de futur és exercir de psicòleg. “Tota la gent que s’ha de ficar en política ha de tenir una segona feina”, subratlla. Com a president del CJIB, és l’interlocutor amb les institucions, sobretot amb el Govern, per la qual cosa ha de ser “una bústia” de queixes i propostes dels joves, a més de promoure l’activisme.

stats