Commemoració de la mort de Constantí

Joan Carles i Felip VI es troben a Windsor: l'estesa de mà més incòmoda

La Corona britànica ha acollit la commemoració de la mort de Constantí a la capella de Saint George

4 min
Letícia, Sofia, Joan Carles i Felip VI a Windsor

BarcelonaLa cara paga, però la litúrgia dels actes oficials mana. En els últims mesos la família reial espanyola ha protagonitzat una sèrie d'equilibrismes de tensions i egos, però aquesta vegada no hi ha hagut alternativa: Felip VI ha hagut d'assistir a la commemoració de l'últim rei de Grècia, Constantí, amb el seu pare, Joan Carles. Per a més inri, l'acte, celebrat aquest migdia a Windsor, ha estat farcit d'excepcions i absències, especialment la del rei d'Anglaterra, Carles III, que a hores d'ara encara s'està recuperant del tractament per al càncer que pateix i que el manté fora de l'agenda oficial.

El ball de tensions i mirades de la família reial espanyola ha tingut un escenari poc habitual, la capella de Saint George de Windsor, que ha acollit la commemoració de la mort de Constantí, que va tenir lloc fa poc més d'un any, de la qual han format part les famílies reials europees més destacades. Inevitablement i amb un protagonisme rellevant, la família reial espanyola ha salvat les esquerdes internes i ha desplegat una imatge d'unitat tot i les cares (molt) llargues. El moment àlgid l'han protagonitzat el rei i l'emèrit, quan Joan Carles ha sortit de la missa de bracet del seu fill, una imatge que no es veia des de feia anys.

Felip, Letícia i Joan Carles a tercera fila a la capella de Windsor

L'alineació ha estat completa: els quatre reis, les infantes i Juan Urdangarin, fill de Cristina. El motiu ho requeria. Constantí, que va ser l'últim rei de Grècia, encara que només va exercir durant tres anys, era un dels enllaços monàrquics que vinculava la família reial espanyola amb la britànica. Constantí era el germà petit de Sofia i el padrí de Guillem, el futur rei d'Anglaterra. Precisament ha estat el vincle amb la casa dels Windsor el que ha fet que la Corona anglesa s'oferís a cedir el temple per a la celebració de l'acte.

La cerimònia ha estat organitzada per Pau de Grècia, cap de la casa reial grega i príncep, si bé ja no exerceix com a pretendent de la Corona grega. Un dels requisits concretats pel fill de Constantí era el codi de vestimenta: roba negra o blau marí. Si bé la gran majoria dels assistents han complert amb la premissa, Elena ha decidit tirar pel dret. La primogènita s'ha presentat amb uns pantalons de quadres vermells i blaus amb fons beix, precisament els mateixos que va portar fa una setmana als premis de la Peña Taurina Las Meninas.

Felip i Letícia a la commemoració de la mort de Constantí
Elena, Cristina i Juan a la commemoració de la mort de Constantí

La trobada entre Felip i Joan Carles

Pare i fill es veuen d'enterrament a enterrament. Una de les últimes vegades que es van veure va ser el setembre del 2022, també a Londres, amb motiu de l'enterrament d'Elisabet II. El gener passat també van haver de coincidir per l'enterrament de l'avui commemorat rei Constantí. Ara bé, l'última vegada que van encaixar les mans va ser a Madrid, quan l'emèrit va visitar el país que un dia va regnar amb motiu de l'aniversari de la seva filla Elena. El dinar familiar va tenir lloc pocs dies després de la filtració dels missatges de Jaime del Burgo i la presumpta infidelitat de Letícia, fet que va forçar la presència dels reis.

Andreu de York i Sarah Ferguson
La reina Camil·la presidint la commemoració de la mort de Constantí
Família reial de Grècia

Però si bé l'assistència de la família de manera completa ha estat notícia, també ho han estat les absències de la Corona britànica. El rei d'Anglaterra no ha pogut assistir a l'acte per la baixa per càncer que l'ha apartat de l'agenda oficial en l'últim mes. Per aquest motiu ha estat la reina consort, Camil·la, qui ha presidit l'acte. Tampoc hi ha sigut per baixa mèdica la dona de Guillem, Kate Middleton, que des de finals de gener es recupera d'una intervenció abdominal. Qui sí que hi ha assistit ha estat el príncep Andreu, amb la seva filla Beatriu, i Sarah Ferguson, encara duquessa de York, així com la família reial de Grècia.

Andreu de York i Sarah Ferguson
La reina Camil·la presidint la commemoració de la mort de Constantí
Família reial de Grècia
stats